Cijene u Njemačkoj obaraju rekorde, pogledajte kolika su poskupljenja

Svijet 20. sep 202213:30
Izvor: Shutterstock

Rast proizvođačkih cijena u Njemačkoj zabilježio je novi rekord u kolovozu, poguran cijenama energenata, pokazuju podaci koje je objavio Destatis.

Proizvođačke cijene u Njemačkoj porasle su u augustu za 45.8 posto u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec, najviše od 1949. godine kada je njemački statistički ured počeo objavljivati podatke, nadmašivši rekordni, 37.2-postotni rast u julu. U odnosu na juli bile su veće za 7.9 posto, što je također najveći rast otkada Destatis objavljuje izvješća. U julu porasle su na mjesečnoj razini za 5.3 posto.

Cijene energije bile su u augustu više nego dvostruko veće nego u istom prošlogodišnjem mjesecu. Na mjesečnoj razini uvećane su za 20.4 posto. Struja je za distributere bila gotovo četiri puta skuplja, a plin tri puta skuplji nego u prošlogodišnjem augustu.

Poskupjeli mlijeko, meso, kafa…

Kada se isključe cijene energije, proizvođačke cijene bile su više za 14 posto.

Zbog poskupljenja energije zamjetno su porasle i cijene intermedijarnih proizvoda, za 17.5 posto, ali i trajnih i netrajnih potrošačkih dobara, za 10.9, odnosno 16.9 posto.

Hrana je poskupjela 22.3 posto, uz skok cijena maslaca za 74.6 posto u odnosu na prošlogodišnji august. Poskočile su i proizvođačke cijene neprerađenih biljnih ulja, za 51.4 posto. Mlijeko i kafa bili su skuplji za trećinu, a meso bez peradi za četvrtinu nego u augustu 2021.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar