Demonstranti zalijepili šake za cestu u Berlinu zbog G7: Otpišite dug siromasima

Svijet 27. jun 202213:091 komentar
Podijeli:
Izvor: Izvor: REUTERS/Christian Mang TPX IMAGES OF THE DAY

Nekoliko desetina klimatskih aktivisti blokiralo je u ponedjeljak, drugog dana samita G7 u Njemačkoj, ministarstvo finansija u Berlinu. Demonstranti, koji protestuju u više gradova, zahtijevaju da najbogatije zemlje sveta otpišu dugovanja najsiromašnijih.

U Berlinu, oko 40 demonstranata je okupiralo ulaze u ministarstvo, saopštila je policija. Nekolicina je zalijepila šake za trotoar ili zgradu, pa je policija morala da ih odlijepi. Neko je ministarstvo gađao bojom.

Okupljeni su držali plakate sa natpisima poput „globalni dug – globalni zločin“ i „G7 – precrtajte dug.“

Izvor : Izvor: REUTERS/Christian Mang TPX IMAGES OF THE DAY

“Poput mnogih na globalnom sjeveru, Njemačka dijeli istorijsku odgovornost za klimatsku krizu i na neki način zbog klime duguje ostatku svijeta. Kao članica G7 ima ogroman uticaj na svjetsku politiku. Zato smo ovdje na pravom mjestu,” rekla je aktivistkinja Kim Vajer.

Protest u Berlinu samo je jedna od niza akcija u Njemačkoj tokom samita G7 koje demonstranti održavaju pod geslom “klimatski dug.”

Izvor : Izvor: REUTERS/Christian Mang TPX IMAGES OF THE DAY

Organizatori su saopštili da pozivaju bogate da otpišu dug koji siromašne zemlje sa južne hemisfere drži u “dužničkoj klopci” i primorava ih da nastave ekploataciju fosilnog goriva.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar