Dogovoreno devet koridora za evakuaciju civila u Ukrajini za četvrtak

Svijet 17. mar. 202211:43 > 11:44
Podijeli:
Izvor: REUTERS/Carlos Barria/File Photo

Devet koridora za evakuaciju koje vode iz različitih ukrajinskih gradova, uključujući opkoljeni grad Mariupolj na jugoistoku zemlje, dogovoreno je za četvrtak, saopštila je ukrajinska vlada, kako javlja CNN.

Koridori treba da omoguće siguran transport humanitarne pomoći u gradove i siguran izlazak za stanovnike koji žele da odu.

Posljednjih dana sve veći broj privatnih vozila izlazi iz Mariupolja, iako formalno koridor nije bio uspostavljen. Humanitarni konvoj namijenjen za ovaj grad danima je zaglavio u Berdjansku, nekih 80 kilometara zapadno.

Ukrajinska ministrica za reintegraciju privremeno okupiranih teritorija Iryna Vereshchuk rekla je da su dogovoreni i drugi koridori u regiji Kijeva, uključujući od Borodianke do Žitomira i od sela Ševčenkove do Brovarija.

Osim toga, Vereshchuk je rekla da vlada planira isporuku humanitarne pomoći gradovima Hostomel i Bucha, kao i selima Semipolki, Markivtsi i Opanasiv.

Međutim, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je rekao da koridori za evakuaciju nisu bili djelotvorni u srijedu jer ruska vojska nije prestala s granatiranjem, ometajući kretanje stanovnika koji pokušavaju pobjeći iz Mariupolja.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar