Egipat nakon četiri godine ukida vanredno stanje

Svijet 26. okt 202107:10
Podijeli:
Izvor: REUTERS/Mohamed Abd El Ghany

Egipatski predsjednik Abdel Fatah al-Sisi rekao je ukida vanredno stanje uvedeno u toj zemlji prije četiri godine nakon napada na koptske crkve.

“Zahvaljujući svojim velikim i lojalnim ljudima, Egipat je postao oaza sigurnosti i stabilnosti u regiji. Zato sam odlučio ne produžiti vanredno stanje u cijeloj zemlji”, rekao je Sisi na svojoj službenoj Facebook stranici.

Vanredno stanje uvedeno je na cijelom teritoriju Egipta u aprilu 2017. nakon krvavih napada na koptske crkve, glavnu kršćansku manjinu na Bliskom istoku u sjevernim gradovima Tanta i Aleksandrija, za koje je odgovornost preuzela ekstremistička skupina takozvana Islamska država.

Otad se vanredno stanje neprestano obnavljalo bez prekida.

Na Sinajskom poluotoku uvedeno je vanredno stanje 2014.godine zbog islamističke pobuna koju predvodi lokalni ogranak tzv. Islamske države. Egipatska vojska i policija od februara 2018. provode veliku antiterorističku operaciju na Sinaju, ali i u nekim dijelovima zapadne pustinje, između doline Nila i granice s Libijom. Vanredno stanje značajno proširuje ovlasti policije glede hapšenja, nadzora i mogućnosti uvođenja slobode kretanja, a u nekim područjima je vladao policijski sat.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar