Egipatski sud na smrt osudio 24 člana Muslimanskog bratstva

Svijet 30. jul 202116:17
Izvor: Shutterstock

Egipatski sud u četvrtak je na smrt osudio 24 člana organizacije Muslimansko bratstvo, optuženih za umiješanost u ubistva policajaca u dva odvojena slučaja.

Državne novine al-Ahram objavile su da je Krivični sud u Damanhouru naložio smrtnu kaznu za 16 optuženih povezanih s organizacijom Muslimansko bratstvo, uključujući Mohameda Sweidana, regionalnog lidera organizacije, zbog umiješanosti u bombaški napad na policijski autobus u gradu Rashidu 2015. godine, u kojem su poginula trojica policajaca, a povrijeđeno je 39, prenosi u petak Anadolija.

Šestorici optuženih suđeno je u odsustvu.

Isti sud je također izrekao smrtnu kaznu za osam članova Muslimanskog bratstva, uključujući dvojicu u odsustvu, koji su optuženi za ubistvo policajca u decembru 2014. godine u gradu Ad Dilinjat u Beheiri.

Predmet je obustavljen za trojicu optuženih zbog njihove smrti.

Novine nisu pojasnile jesu li presude pravosnažne ili se na njih može uložiti žalba.

Ne postoje tačni podaci o smrtnim kaznama izrečenim u Egiptu ove godine, osim 10 izrečenih u aprilu i onih potvrđenih protiv 12 vođa Muslimanskog bratstva 2013. godine.

Muslimansko bratstvo osnovano je 1928. godine, a nakon vojnog puča u Egiptu u julu 2013. grupa je stavljena izvan zakona i uhapšena je većina njenih rukovodilaca, uključujući prvog demokratski izabranog predsjednika Egipta Muhammeda Morsija. Morsi je preminuo 2019. godine, tokom ročišta u sudnici, kada mu nakon što mu je pozlilo, nije pravovremeno ukazana pomoć.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar