EK dala preporuku: Ukrajina, Moldavija i Gruzija trebaju dobiti status kandidata

Svijet 17. jun 202212:22 > 12:265 komentara
Podijeli:
Izvor: N1

Evropska komisija je danas predstavila svoja mišljenja o aplikaciji za članstvo u EU koju su podnijele Ukrajina, Gruzija i Republika Moldavija na poziv Vijeća. Današnja mišljenja su zasnovana na procjeni Komisije u svjetlu tri skupa kriterija za pridruživanje EU koje je dogovorio Evropski savjet: politički kriteriji , ekonomski kriteriji i sposobnost zemlje da preuzme obaveze iz članstva u EU ( acquis EU ). Mišljenja također uzimaju u obzir napore Ukrajine, Moldavije i Gruzije u provedbi svojih obaveza prema sporazumima o pridruživanju (AA), uključujući duboke i sveobuhvatne zone slobodne trgovine (DCFTA), koje pokrivaju značajne dijelove acquisa EU.

“Evropska komisija je utvrdila da je Ukrajina generalno dobro napredovala u postizanju stabilnosti institucija koje garantuju demokratiju, vladavinu prava, ljudska prava i poštovanje i zaštitu manjina; nastavio je svoj snažan makroekonomski rekord, pokazujući značajnu otpornost na makroekonomsku i finansijsku stabilnost, dok mu je potrebno nastaviti ambiciozne strukturne ekonomske reforme; i postepeno se približio značajnim elementima acquis -a EU u mnogim oblastima. Na osnovu toga, Komisija preporučuje da se Ukrajini pruži perspektiva da postane članica Evropske unije. Trebalo bi da dobije status kandidata uz razumijevanje da se poduzmu koraci u brojnim oblastima”, navodi se u saopćenju.

Moldavija ima čvrste temelje

Što se tiče Moldavije , Evropska komisija zaključuje da zemlja ima čvrste temelje za postizanje stabilnosti institucija koje garantuju demokratiju, vladavinu prava, ljudska prava i poštovanje i zaštitu manjina; makroekonomske politike su bile razumno zdrave i postignut je napredak u jačanju finansijskog sektora i poslovnog okruženja, ali ključne ekonomske reforme tek treba poduzeti; zemlja je uspostavila čvrstu osnovu za dalje usklađivanje sa pravnim tekovinama EU.

Na osnovu toga, Komisija preporučuje da se Moldaviji pruži perspektiva da postane članica Evropske unije. Trebalo bi da dobije status kandidata uz razumijevanje da se poduzmu koraci u brojnim oblastima.

Gruzija ima solidan osnov

Evropska komisija ocjenjuje da Gruzija ima uspostavljene temelje za postizanje stabilnosti institucija koje garantuju demokratiju, vladavinu prava, ljudska prava i poštovanje i zaštitu manjina, čak i ako su nedavni događaji potkopali napredak zemlje; postigla je dobar stepen makroekonomske stabilnosti i ima dobre rezultate ekonomske politike i povoljno poslovno okruženje, ali su potrebne dalje reforme kako bi se poboljšalo funkcionisanje tržišne ekonomije; i sveukupno, Gruzija je uspostavila solidnu osnovu za dalje usklađivanje sa acquis -em EU .

Na osnovu toga, Komisija preporučuje da se Gruziji pruži perspektiva da postane članica Evropske unije. Trebalo bi joj dodijeliti status kandidata nakon što se riješi određeni broj prioriteta.

“Šaljemo jasan signal podrške”

Ursula von der Leyen , predsjednica Evropske komisije, rekla je: „Ukrajina, Moldavija i Gruzija dijele snažnu i legitimnu težnju za pridruživanjem Evropskoj uniji. Danas im šaljemo jasan signal podrške u njihovim težnjama, čak i kada se suočavaju sa izazovnim okolnostima. I to činimo čvrsto stojeći na našim evropskim vrijednostima i standardima, određujući put koji treba da slijede da bi se pridružili EU. Mišljenja Komisije predstavljaju prekretnicu u našim odnosima. Zaista, ovo je istorijski dan za narod Ukrajine, Moldavije i Gruzije. Potvrđujemo da svojevremeno pripadaju Evropskoj uniji. Sljedeći koraci su sada u rukama naših država članica.”

Olivér Várhelyi, komesar za susjedstvo i proširenje, rekao je: „ Radili smo brzo i efikasno kako bismo mogli da iznesemo svoja mišljenja u rekordnom roku. Očekujemo da zemlje članice donesu odluke u narednim danima, ali naše partnerske zemlje bi već trebale da počnu da rade na ispunjavanju ključnih reformi navedenih u našoj preporuci. To je ključno kako bi Ukrajina, Moldavija i Gruzija napredovale na svom putu prema EU.”

Sljedeći koraci

Na osnovu mišljenja Evropske komisije, države članice EU sada će morati jednoglasno da odluče o narednim koracima.

O zahtjevima Ukrajine, Gruzije i Moldavije za članstvo u EU u svjetlu mišljenja Komisije raspravljat će se na sljedećem Evropskom vijeću 23. i 24. juna. U međuvremenu, EU ostaje opredijeljena da nastavi dalje jačati veze i produbljivati ​​svoje partnerstvo za podršku Ukrajini, Moldaviji i Gruziji, u skladu s našim sporazumima o pridruživanju i dubokim i sveobuhvatnim zonama slobodne trgovine.

Ukrajina je 28. februara 2022. predstavila svoj zahtjev za članstvo u EU dok su Gruzija i Republika Moldavija su 3. marta 2022. predstavile svoje aplikacije za članstvo u EU.

Vijeće Evropske unije je 7. marta pozvalo Komisiju da dostavi svoja mišljenja o ovim prijavama. Ukrajina je 8. aprila 2022. godine dobila dio upitnika o političkim i ekonomskim kriterijumima, a 13. aprila dio upitnika o pravnoj tekovini EU. Ukrajina je dostavila svoje odgovore 17. aprila, odnosno 9. maja. Gruzija i Moldavija su 11. aprila 2022. primile prvi dio upitnika o političkim i ekonomskim kriterijima, a 19. aprila dio o pravnoj tekovini EU . Moldavija je dostavila svoje odgovore 22. aprila i 12. maja. Gruzija je dala svoje odgovore 2. i 10. maja.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar