Ekološki aktivisti u znak protesta se zalijepili za “Posljednju večeru” (VIDEO)

Svijet 06. jul 202212:55
Podijeli:
Izvor: James Manning / PA Images / Profimedia

“Posljednja večera”, slika Giampietrina, učenika Leonarda da Vincija u Nacionalnoj galeriji Kraljevske akademije je najnovija slika koja je na meti ekoloških aktivista.

Sprejem iscrtali slogan

Četiri aktivista grupe “Just Stop Oil” zalijepila su ruke za okvir renesansnog umjetničkog djela koje se nalazi u Nacionalnoj galeriji u Londonu. Također su sprejem iscrtali slogan ispod okvira u galeriji Piccadilli, piše BBC.

Par iz iste grupe zalijepio se i za sliku u Nacionalnoj galeriji, na Trafalgar trgu.

“Posljednja večera” prikazuje čuvenu scenu u kojoj Isus posljednji put jede sa svojih 12 apostola i upozorava da će ga jedan od njih izdati.

Vjeruje se da ju je naslikao Giampietrino, učenik Leonarda da Vincija, kopirajući njegovo remek-djelo iz šesnaestog vijeka.

Jedna demonstrantkinja, Jessica Agar, 21-godišnjakinja iz Hereforda, rekla je: „Ja sam studentkinja umjetnosti, ali nema mjesta da slijedim svoj poziv umjetnika u svijetu u kome nemam budućnost”.

Najpopularnija slika

Jessica Agar je navela da je ogorčena odnosom vlasti prema umjetnicima.

„Bez sumnje, vlast, čiji je dio Kraljevska akademija, osudila je mene i sve mlade ljude na patnju. Ja sam ogorčena, a trebalo bi da budete i vi”, izjavila je.

Demonstranti su prikačili i sopstvenu „apokaliptičnu viziju budućnosti“ na sliku Johna Constablea „Hay Wain“ i zalijepili se za okvir.

Naslikana 1821. godine, “Hay Wain” prikazuje vagon sijena koji putuje po poljima u selu Suffolka. To je jedna od najpopularnijih slika u Nacionalnoj galeriji.

“Just Stop Oil” je navodno targetirao i Škotsku umjetničku galeriju, te upao na Sunday's British Grand Prix.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar