Erdogan u Ukrajini, sastao se sa Zelenskim

Svijet 18. avg 202215:471 komentar
Podijeli:
Izvor: Murat Cetinmuhurdar/Turkish Presidential Press Office/Handout via REUTERS

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan u gradu Lavov, u Ukrajini, sastao se s predsjednikom te države Volodimirom Zelenskim.

Erdogan boravi u jednodnevnoj posjeti Lavovu radi sastanka sa Zelenskim koji je počeo u palati Potočki, a planirano je da razgovaraju o svim aspektima odnosa dviju zemalja.

Nakon bilateralnog susreta bit će održan trilateralni sastanak s generalnim sekretarom Ujedinjenih nacija Antoniom Guterresom.

Erdogan, Zelenski i Guterres će razgovarati o koracima koji mogu biti poduzeti kako bi se diplomatskim putem okončao ukrajinsko-ruski rat uključujući povećanje aktivnosti mehanizma uspostavljenog za izvoz ukrajinskih žitarica na svjetsko tržište.

Očekuje se da će nakon trilateralnog sastanka biti održana zajednička konferencija za medije.

Turska, UN, Rusija i Ukrajina 22. jula potpisale su sporazum u Istanbulu o ponovnom otvaranju tri ukrajinske luke na Crnom moru kako bi se izvezle žitarice zadržane u ukrajinskim lukama usljed rusko-ukrajinskog rata koji je počeo 24. februara.

Zajednički koordinacijski centar u Istanbulu s radom je zvanično počeo 27. jula, a uključuje predstavnike tri zemlje i UN-a kako bi se omogućio siguran transport komercijalnih dobara i gnojiva.

UN je saopćio kako bi Guterres trebao posjetiti i luku Odesu.

Nakon toga, u subotu će se uputiti u Tursku i posjetiti Centar u Istanbulu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar