Estonija će zabraniti ulazak Rusima sa turističkim vizama

Svijet 11. avg 202220:232 komentara
Podijeli:
Izvor: Shutterstock

Estonija planira zabraniti ruskim državljanima koji imaju schengenske vize, koje je izdala ta baltička država, da uđu u zemlju zbog invazije Rusije na Ukrajinu.

Estonski ministar vanjskih poslova Urmas Reinsalu rekao je nakon sjednice vlade 11. augusta da, iako će vize koje je izdala njegova zemlja ostati važeće, one neće biti prihvaćene za ulazak u Estoniju.

Estonija je prestala izdavati nove turističke vize Rusima ubrzo nakon invazije na Ukrajinu u februaru, osim u slučaju porodica estonskih građana.

Reinsalu je naglasio da odluka utječe samo na procijenjenih 50.000 viza koje je izdala Estonija, dodajući da vlada planira raspravljati u narednim danima o načinima zabrane ulaska svim ruskim državljanima u Estoniju.

Ministar je također rekao da će nositelji viza koje je izdala Estonija moći ulaziti u druge zemlje schengenskog prostora.

Ovaj potez ne utječe na diplomate i članove njihovih porodica, pojedince uključene u poslove međunarodnog prijevoza, osobe koje trebaju posjetiti Estoniju iz humanitarnih razloga ili bliske rođake estonskih državljana i stalnih stanovnika.

Osim toga, ljudi koji imaju pravo slobodnog kretanja kroz Evropsku uniju prema zakonima EU-a također će moći ući u Estoniju.

Estonija i Finska pozvale su druge zemlje EU-a da zabrane turističke vize za sve građane Rusije zbog trenutne ruske agresije na Ukrajinu. O tome će se raspravljati na nivou EU jer trenutno zakonodavstvo EU ne dopušta takav potez.

Glasnogovornik ruskog ministarstva vanjskih poslova Ivan Nečajev osudio je 11. augusta pozive na zabranu izdavanja viza kao “otvorene manifestacije šovinizma i bezobzirni pokušaj otkazivanja svega što je rusko, što je nemoguće”.

U međuvremenu, njemački kancelar Olaf Scholz rekao je da je protiv zabrane turističkih viza za ruske državljane.

“Ovo je rat (ruskog predsjednika Vladimira) Putina, tako da mi je teško prihvatiti ovu ideju“, rekao je Scholz novinarima u Berlinu.

Scholz je rekao kako je uvjeren da bi zapadne sankcije uvedene Rusiji zbog rata u Ukrajini postale manje efikasne ako bi bile usmjerene “na sve, uključujući nevine ljude”.

Rusija je 24. februara pokrenula invaziju na Ukrajinu. Od tada je zemlju napustilo nekoliko miliona Ukrajinaca, ubijeno je na hiljade civila, gradovi su uništeni. Sjedinjene Američke Države, Evropska unija i druge zemlje uvele su niz sankcija za Moskvu zbog rata u Ukrajini.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar