Fauci: Delta soj uzrok više od 80 posto novih covid slučajeva u SAD

Svijet 21. jul. 202112:14 > 12:35
Podijeli:
Izvor: KEVIN DIETSCH / AFP / POOL

Anthony Fauci, vodeći američki stručnjak za zarazne bolesti izjavio je da je delta soj corona virusa uzrok više od 80 posto novooboljelih slučajeva u SAD, prenosi Glas Amerike (VOA). "Odobrene vakcine su u više od 90 posto slučajeva efikasne u sprječavanju hospitalizacija i smrti", rekao je tokom pretresa u Senatu američkog Kongresa Fauci, jedan od članova tima Bijele kuće za reagovanje na pandemiju.

Pretres je obilježila i rasprava sa republikanskim senatorom Random Polom koji je Faucija optužio za iznošenje neistina o tome da Nacionalni institut za zdravlje obezbeđuje novčana sredstva za istraživanje Kineskom institutu za virusologiju u gradu Wuhanu – početnom epicentru pandemije, prenosi VOA.

Senator iz američke države Kentucky, koji je imao nekoliko rasprava sa Faucijem i tokom prethodnih pretresa u vezi sa pandemijom, tvrdio je da je istraživanje moglo da ima ulogu u razvoju corona virusa u laboratoriji u Wuhanu.

Jo Biden, američki predsjednik, zatražio je od saradnika da istraže porijeklo virusa i da ga u roku od tri mjeseca obavijeste o dobijenim rezultatima.

Među zdravstvenim stručnjacima preovladava teorija da virus potiče od životinja, odnosno slijepih miševa i da je preko njih dospio do ljudi.

Delta soj corona virusa otkriven je u Indiji početkom 2021. Od tada je postao dominantna varijanta virusa u SAD i drugim državama. Do sada je otkriven u više od 90 zemalja.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar