Francuska se neće izvinjavati za rat u Alžiru

Svijet 20. jan 202116:471 komentar
Podijeli:
Izvor: REUTERS/Stephane Mahe

Francuska se neće izvinjavati, već su predviđeni "simbolični gestovi" nakon što francuski historičar Benjamin Stora preda izvještaj o kolonizaciji i ratu u Alžiru predsjedniku Emmanuelu Macronu, saopštila je Jelisejska palata.

Francuski predsjednik će, kako je najavljeno, učestvovati na trodnevnoj komemoraciji u okviru obilježavanja 60 godina od završetka rata u Alžiru 1962. godine.

Stora, priznati stručnjak za savremenu historiju Alžira, treba da preda izvještaj o kolonijalizaciji i ratu u Alžiru, za čiju izradu ga je u julu zadužio Macron.

Jelisejska palata najavljuje da će se Macron oglasiti u dogledno vrijeme o tom izvještaju i preporukama komisije koja će ga proučiti.

Riječ je o suočavanju sa historijom na, kako dodaje Jelisejska palata, „spokojan i miran način“.

To je „proces priznavanja“, ali „ne dolazi u obzir kajanje“ i „izvinjavanje“, precizirali su u Jelisejskoj palati povodom mišljenja historičara Stora koji navodi kao primjer presedan izvinjenje koje je Japan uputio Južnoj Koreji i Kini nakon Drugog svjetskog rata.

Među predviđenim gestovima je i ulazak advokatice Gisele Halimi , koja je umrla 28. jula 2020. godine, u Panteon gdje počivaju velikani francuske historije.

Jelisejska palata je također ukazala da se Macron „nije pokajao“ zato što je 2017. u Alžiru osudio kolonizaciju kao „zločin protiv čovječnosti“.

„Šta bi mogao više da kaže? Nema više šta da se kaže, međutim, ima mnogo toga da se uradi“, dodaje Jelisejska palata.

Komentari

Vaš komentar