Francuska uvela obavezna PCR testiranja za ljude iz nekoliko država EU

Svijet 17. jul. 202114:57
Podijeli:
Izvor: N1

Vlasti Republike Francuske su, u okviru borbe za suzbijanje delta varijante koronavirusa, uvele obavezno PCR testiranje za građane i nekoliko članica Evropske unije (EU).

Vlada Francuske saopćila je da će građani iz Velike Britanije, kao i Španije, Portugala, Grčke, Kipra i Holandije pri ulasku u Francusku morati priložiti negativni nalaz PCR testa na koronavirus.

U saopćenju se navodi da ta mjera na snagu stupa od sutra. Britanci će pri ulasku u Francusku morati imati negativni nalaz PCR testa ne stariji od 48 sati, dok će nalazi državljana preostalih zemalja sa spiska biti validni i do 72 sata.

Mjera važi i za sve osobe koje su primile samo jednu dozu vakcine protiv koronavirusa.

S druge strane, Francuska je danas ukinula ograničenja za državljane svih država koji imaju validnu potvrdu da su kompletirali proces imunizacije bilo kojom od anticovid vakcina koje je odobrila Evropska agencija za lijekove (Pfizer, Moderna, AstraZeneca i Janssen).

Zavod za zdravstvo Francuske saopćio je da je u prethodnom danu koronavirusom zaraženo još 10.908 osoba, čime je broj zaraženih od početka pandemije u toj zemlji povećan na 844.249.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar