Generalni sekretar UN-a kritikuje “grotesknu pohlepu” naftnih i gasnih kompanija

Izvor: Michael Sohn/Pool via REUTERS

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Guterres pozvao je naftne i gasne kompanije da se suoče sa posebnim porezima.

Njegovi komentari dolaze dok rastuće cijene energije izazvane ratom u Ukrajini podižu profit industrije na nove maksimume. Guterres je rekao da je “nemoralno” da kompanije profitiraju od krize.

Ruska invazija na Ukrajinu koja traje od februara pogoršala je globalnu nestašicu nafte i gasa, ometajući pristup nafti i gasu iz Rusije (glavnog snabdjevača) i podižući cijene. Dok se domaćinstva bore sa većim računima za energiju, kompanije ubiru benefite.

Zajedno, četiri najveće energetske kompanije – Exxon, Chevron, Shell i TotalEnergies – zaradile su skoro 51 milijardu dolara u posljednjem kvartalu – skoro duplo više nego u istom periodu prošle godine.

“Ova groteskna pohlepa kažnjava najsiromašnije i najugroženije ljude, dok uništava naš jedini zajednički dom. Pozivam sve vlade da oporezuju ove prekomerne profite i iskoriste sredstva da podrže najugroženije ljude u ovim teškim vremenima”, rekao je Guterres, prenosi BBC.

Prošlog mjeseca Velika Britanija je odobrila 25 posto “poreza na neočekivane prihode” energetskim firmama, jednokratni porez za koji vlada kaže da će prikupiti oko 25 milijardi funti da bi se nadoknadili računi domaćinstava za energiju, koji su naglo porasli. Neke druge zemlje, poput Italije, uvele su slične mjere.

Međutim, francuski zakonodavci su nedavno odbacili takav potez, a u SAD-u ima malo političkog zamaha, uprkos prijedlogu o vanrednom porezu od nekih članova Kongresa.

Cijena benzina u SAD-u prešla prag od pet dolara po galonu

Guterres je upozorio da će visoke cijene energije imati široke posljedice, jer se domaćinstva i vlade širom svijeta hvataju ukoštac sa pritiskom.

“Mnoge zemlje u razvoju – koje se dave u dugovima, bez pristupa finansijama i bore se da se oporave od pandemije COVID-19 – mogle bi da prijeđu ivicu. Već vidimo znake upozorenja vala ekonomskih, društvenih i političkih preokreta koji neće ostaviti nijednu zemlju netaknutom”, upozorio je generalni sekretar UN-a.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

 

Komentari

Vaš komentar