Grčka stavila ‘velike požare’ pod kontrolu

Svijet 13. avg. 202116:10
Podijeli:
Izvor: Reuters

Grčka je danas stavila pod kontrolu velike požare koji su poharali veliki dio zemlje, dok se vatrogasci na drugim mjestima u južnoj Evropi nastavljaju boriti protiv novih požara.

Visoke temperature duž Sredozemlja povećale su rizik od požara koji su već uništili dijelove Italije, Turske, Alžira i Tunisa, a većina španskih i portugalskih regija stavljena je u stanje pripravnosti zbog požara, javlja AFP.

Porast temperatura i povećana suša uzrok su šumskih požara, koji su premašili sva očekivanja za požare, posebno u Evropi i Sjevernoj Americi, prema Svjetskoj meteorološkoj organizaciji. Iako su kiša i pad temperature pomogli vatrogascima u Grčkoj da stave pod kontrolu aktivne požare na otoku Evia i regiji Arcadia koji su spalili više od 100.000 hektara, vjetrovi prognozirani ovog vikenda povećali su vjerovatnost novih požara, kažu vlasti.

Velike multinacionalne snage koje pomažu Grčkoj i dalje će biti u pripravnosti, rekao je glasnogovornik civilne zaštite Spyros Georgian. – Pomažu u praćenju spaljenih područja u Eviji i Arkadiji, koja su dugačka i po nekoliko kilometara – rekao je Georgian.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar