Guterres: Glad i pothranjenost u svijetu prošle godine porasli

Svijet 23. sep. 202121:56
Podijeli:
Izvor: ESKINDER DEBEBE / UNITED NATIONS / AFP

Mnogi ljudi imaju prekomjernu težinu, milioni su gladni, jedna trećina hrane se troši uzalud, a način na koji svijet proizvodi, prerađuje i konzumira hranu stvara trećinu emisije stakleničkih plinova, rekao je u četvrtak generalni sekretar UN-a Antonio Guterres na prvom globalnom samitu o budućnosti hrane.

Cilj samita je postići napredak u ostvarivanju 17 ciljeva održivog razvoja, koje su Ujedinjeni narodi 2015. izradili kao opsežan popis zadataka koji uključuje okončanje gladi i siromaštva, postizanje ravnopravnosti spolova i poduzimanje mjera protiv klimatskih promjena.

Guterres je na samitu koji je održan zbog pandemije koronavirusa na marginama godišnje Generalne skupštine UN-a rekao da sistemi hrane trebaju podržavati zdravlje i dobrobit svih ljudi, štititi planetu i podržavati prosperitet, prenosi Reuters.

“Kao globalna zajednica, moramo promijeniti svoj pristup poljoprivrednim subvencijama i podršci zapošljavanja radnika. I moramo ponovo razmisliti o tome kako vidimo i cijenimo hranu, ne samo kao robu kojom se trguje, već kao pravo koje svaka osoba ima”, rekao je on.

Nakon što su gotovo pet godina ostali gotovo nepromijenjeni, glad i pothranjenost u svijetu prošle su godine porasli, a najveći je porast vjerovatno uzrokovan pandemijom, prema izvještaju UN -a.

Na međunarodnim tržištima svjetske cijene hrane porasle su u junu za 33,9 posto na godišnjoj razini, prema indeksu cijena UN-ove agencije za hranu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar