Guterres: Kopamo vlastiti grob, vrijeme je da se kaže dosta!

Svijet 01. nov. 202115:19 > 15:201 komentar
Podijeli:
Izvor: Reuters

U Glasgowu je započela konferencija UN-a o klimatskim promjenama, poznata i kao COP26.

 

Na otvaranju konferencije glavni tajnik Ujedinjenih naroda António Guterres potvrdio je vlastitu reputaciju kao jedan od najglasnijih zagovornika hitne akcije za smanjenje emisija stakleničkih plinova.

Naša ovisnost o fosilnim gorivima gura čovječanstvo do ruba. Ili ćemo to zaustaviti ili će ono zaustaviti nas. Vrijeme je da se kaže: dosta. Dosta je ubijanja ugljikom. Dosta je bilo tretiranja prirode kao zahoda. Dosta je paljenja i bušenja i rudarenja. Mi sami kopamo svoje grobove”, oštar je bio Guterres.

Pregovarači na 26. konferenciji Ujedinjenih naroda o klimatskim promjenama (COP26) računali su na to da će im najmoćniji svjetski čelnici dati vjetar u leđa prije nego što se upuste u dvotjedne pregovore o tome što bi trebalo napraviti kako bi se usporio porast globalne prosječne temperature.


No, na prvi dan konferencije u Glasgowu došli su vidno razočarani.

Članice skupine G20, koje čine više od 80% globalnog BDP-a, tijekom vikenda u Rimu nisu dogovorile konkretne mjere o rješavanju hitnih klimatskih promjena.


Čelnici G20 obećali su da će poduzeti veće mjere u ovom desetljeću kako bi ograničili globalno zatopljenje i složile su se da je zaustavljanje ispuštanja stakleničkih plinova jedan od najjeftinijih i najbržih načina za hlađenje planeta. Osim toga, obećali su da će prestati s inozemnim financiranjem termoelektrane na ugljen, usmjeriti novac u klimatske akcije i koristiti razvojne banke kako bi mobilizirali više sredstava za zemlje u razvoju.

Međutim, nisu se uspjeli dogovoriti oko preciznog datuma za postupno ukidanje fosilnog goriva i postizanje nulte neto stope emisija. Također, nije bilo riječi o konkretnim iznosima koji bi se mogli usmjeriti prema zemljama u razvoju, a nisu uspjeli postići ni konsenzus o obećanju o metanu koje ima za cilj smanjenje emisija za 30% do 2030. u odnosu na razine iz 2020. godine.

U najširem smislu, čelnici G20 ponovili su ciljeve Pariškog sporazuma, s time da su suzili vremenski okvir za postizanje nulte emisije. U pariškom dokumentu zemlje su se složile pokušati doći do prekretnice do “druge polovice ovog stoljeća”, a sada se G20 složio postići klimatsku neutralnost “do ili oko sredine stoljeća”.

Američki predsjednik Joe Biden optužio je kolege iz Kine i Rusije da se praktički nisu ni potrudili uključiti u rješavanje klimatskih pitanja. Veleposlanik Klimatskog ranjivog foruma 48 zemalja Mohamed Nasheed rekao je da razvodnjeni konsenzus G20 ‘nije ni približno dovoljno’ da se zaustavi zagrijavanje na 1,5 Celzijevih stupnjeva. Glavni tajnik UN-a António Guterres rekao je da iz Rima odlazi s ‘neispunjenim nadama’.

Kapljice u oceanu

Uoči prvog dana konferencije u Glasgowu, domaćin Boris Johnson poručio je da su klimatska obećanja G20 “kapljice u oceanu koji se brzo zagrijava” i upozorio da pregovori o klimi na COP26 riskiraju neuspjeh ako se ne poduzmu hitne mjere.

Čovječanstvo je odavno ostalo bez vremena po pitanju klimatskih promjena. Jedna minuta je do ponoći i moramo odmah djelovati”, upozorio je Johnson na ceremoniji otvaranja summita.

Britanski premijer je ulaskom u dvotjedne pregovore pokušao umanjiti očekivanja od COP26, govoreći da će pregovori biti teški.

A očekivanja od summita u Glasgowu su itekako velika. Dolaskom u zračnu luku, oko 25 tisuća delegata pozdravio je transparent s natpisom “Svijet te gleda, COP26”.

Gotovo 200 šefova država i vlada imaju priliku predstaviti korake koje planiraju poduzeti u borbi protiv klimatskih promjena.

Nakon premijera Johnsona, među glavnim govornicima su predsjednik Biden, talijanski premijer Mario Draghi, francuski predsjednik Emmanuel Macron, predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen, indijski predsjednik Narendra Modi, princ Charles i prirodoslovac David Attenborough.

Ruski predsjednik Vladimir Putin i brazilski predsjednik Jair Bolsonaro neće osobno prisustvovati summitu. Turski predsjednik Recep Tayyip Erdoğan odustao je od sudjelovanja na pregovorima u posljednji tren, a kineski predsjednik Xi Jinping čak neće sudjelovati ni videopozivom, nego je samo poslao pisanu izjavu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar