Hamas popularizuje imunizaciju, pokreće se lutrija za vakcinisane

Svijet 23. avg. 202120:23 > 22:03
Podijeli:
Izvor: REUTERS/Mohammed Salem

Imunizacija protiv koronavirusa u pojasu Gaze mogla bi se jako isplatiti jer je Hamas, vladajući na toj palestinskoj teritoriji, najavio da pokreće lutriju sa dobitkom do 2.600 dolara, kako bi se ohrabrili stanovnici da prime vakcinu u vrijeme kada raste broj zaraženih.

Vlasti Hamasa su također najavile obaveznu vakcinaciju svih zaposlenih u javnim službama, a ta mjera već važi na drugoj palestinskoj teritoriji, okupiranoj Zapadnoj obali suočenoj sa porastom infekcija.

U pojasu Gaze sa dva miliona stanovnika, od kojih polovina živi ispod granice siromaštva, u proteklim danima bilježi se porast broja novozaraženih koronavirusom zbog pojave zaraznijeg, delta soja.

Do sada je oko 135.000 ljudi primilo dvije doze vakcine u Gazi, a vlasti raspolažu sa 336.000 doza.

Stanovnici, međutim, oklijevaju da se vakcinišu, pa je Ministarstvo zdravlja najavilo da od srijede pokreće lutriju za ljude starije od 55 godina.

Svakog dana će deset vakcinisanih koji budu izvučeni dobiti 200 dolara, a za mjesec dana troje novovakcinsanih bit će nagrađeni sa 2.600 dolara, najavio je portparol ministarstva Ašraf Al-Kidra.

On je na konferenciji za novinare rekao da bi ta inicijativa trebalo da ohrabri stanovnike da spasu svoje živote.

U pojasu Gaze koji je pod blokadom Izraela gotovo 15 godina od početka pandemije zarazilo se 122.250 ljudi, a preminulo 1.125.

Na Zapadnoj obali, gdje živi 2,8 miliona Palestinaca, zarazilo se više od 204.000 stanovnika, a preminulo je oko 2.500, prema zvaničnim podacima.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar