Haos u najvećoj evropskoj nuklearki: Bit će ili ruska ili spaljena zemlja!

Svijet 08. avg 202216:28
Podijeli:
Izvor: Izvor: REUTERS/Oleksandr Ratushniak

U najvećoj europskoj nuklearnoj elektrani u Zaporižju ponovno je teška situacija. Čelnik ukrajinske državne nuklearne elektrane Energoatom optužio je ruske vojnike da su nuklearnu elektranu Zaporižje pretvorili u vojnu bazu.

“Ukrajinske oružane snage znaju da je tu ukrajinsko osoblje i da je to ukrajinsko postrojenje tako da nećemo ubijati naše ljude, naše osoblje i oštetiti i našu infrastrukturu”, rekao je za BBC Petro Kotin, predsjednik Energoatoma.

Ugašen jedan reaktor nuklearke: “Postoji rizik od curenja radioaktivnih tvari”

Navodi da je 500 ruskih vojnika u kompleksu, a Rusija je postavila raketne bacače u području elektrane. Kompleks je pod ruskom okupacijom od početka ožujka, ali njime i dalje upravljaju ukrajinski tehničari.

Ukrajina kaže da su dva radnika ranjena, a tri senzora radijacije oštećena.

Energoatom je na svom kanalu na Telegramu objavio da ukrajinski radnici u postrojenju trpe teške ozljede zbog ruskog granatiranja koje se posljednjih dana pojačalo.

Navode da takvo postupanje ne uzrokuje samo štetu za elektranu nego je i “čin nuklearnog terorizma bez presedana”.

“Unatoč tome, ukrajinsko osoblje stanice nastavlja raditi, u nehumanim uvjetima, poduzimajući sve mjere za osiguranje nuklearne i radijacijske sigurnosti ne samo naše zemlje, već i cijelog svijeta!”, objavio je Energoatom.

Ranije su objavili i da bi djelovanje Rusa u nuklearki Zaporižje “mooglo dovesti do nuklearne i radijacijske katastrofe, čije posljedice će osjetiti ne samo Ukrajina, već i cijela kontinentalna Europa”.

Dodaju da Rusi ucjenjuju cijeli svijet postavljanjem mina u postrojenju.

“U svojoj izjavi je, šef radijacijske, kemijske i biološke obrane Ruskih obrambenih snaga general Valerij Vasiljev, koji trenutačno upravlja kompleksom NE Zaporižje, rekao da će tamo biti ili ruski teritorij ili spaljena zemlja”, objavio je Energoatom.

 

Komentari

Vaš komentar