Hitne mjere u ukrajinskoj nuklearki: “Rizik od nuklearne katastrofe je stvaran”

Svijet 06. avg 202219:35
Podijeli:
Izvor: Zaporizhzhya NPP / REUTERS

Raste zabrinutost za sigurnost nuklearne elektrane u Zaporižji nakon jučerašnjih napada. U elektrani, koja je prema izvješću Energoatoma, ukrajinskog državnog nuklearnog operatera, teško oštećena, aktivirane su hitne mjere zaštite i isključen je jedan od tri radna agregata.

Postrojenje je i dalje pod kontrolom ruske vojske, ali je dodano da “ukrajinsko osoblje stanice nastavlja raditi i čini sve kako bi osiguralo nuklearnu i radijacijsku sigurnost”.

Elektrana, koja je najveća u Europi i treća najveća u svijetu, proizvodi energiju za Ukrajinu i pod kontrolom je ruske vojske od 4. marta kada su ruske trupe zauzele Energodar, grad u kojem se nalazi elektrana.

I čelnik Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) izrazio je zabrinutost zbog granatiranja nuklearne elektrane Zaporižja, rekavši da ta akcija pokazuje rizik od nuklearne katastrofe, prenosi Reuters.

“Izuzetno sam zabrinut zbog jučerašnjeg granatiranja najveće europske nuklearne elektrane, koje naglašava vrlo stvaran rizik od nuklearne katastrofe koja bi mogla ugroziti javno zdravlje i okoliš u Ukrajini i šire”, rekao je generalni direktor Rafael Mariano Grossi.

Dodao je da je vojna akcija koja ugrožava sigurnost elektrane u Zaporižji potpuno neprihvatljiva i mora se izbjeći pod svaku cijenu. “Svako raketiranje usmjereno na objekte elektrane bilo bi igra vatrom, s potencijalno katastrofalnim posljedicama”, rekao je Grossi.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar