Ide li Putin stopama Petra Velikog?

Svijet 23. jan. 202216:02 > 17:224 komentara
Podijeli:
Izvor: Glas Amerike

Tri stotine i četrdeset kilometara istočno od ukrajinske prijestonice Kijeva leži grad Poltava. U njegovom centru nalazi se trg sa više od 20 švedskih topova iz 18. vijeka, zaplijenjenih tokom bitke za Poltavu 1709. godine. Bila je to odlučujuća bitka u Velikom sjevernom ratu, koji su vodili Petar Veliki i švedski kralj Karlo XII za prevlast u istočnoj Evropi. Ruski car je pobijedio.

Skoro četiri vijeka kasnije, ukrajinski grad smješten na obali rijeke Vorskla uskoro bi mogao da ponovo uđe u historiju – u slučaju da ruski predsjednik Vladimir Putin riješi da pokrene invaziju na Ukrajinu i naredi ruskim snagama da prodru duboko u zemlju, kako strahuju neki zapadni lideri.

Vezane vijesti

Poltava se nalazi na putu za Kijev i mogla bi da postane faktor ako se Putin odluči na udar, iz oblasti Donjeck i Lugansk koje su pod kontrolom Rusije, dok druge ruske snage čekaju kod granice blizu Harkova u sjeveroistočnoj Ukrajini, kaže Robert Fraj, bivši general britanskih Kraljevskih marinaca.

“U Poltavi je 1709. godine Petar načinio prvi korak ka nadimku “Veliki” – što je put koji ruski predsjednik možda želi da slijedi”, napisao je penzionisani britanski general u članku za britansk Article.

Fraj, međutim, vjeruje da Putin neće žuriti da se odrekne prednosti koje mu donosi nastavak hibridnog rata, gdje iznuđuje ustupke Zapada, a da pri tome ne preduzme rizik koji nosi kompletna invazija, kada bi morao da pacifikuje drugu najveću zemlju Evrope i bori sa izvjesnim ukrajinskim otporom.

“Vještina sa kojom Rusija manipuliše prijetnjom eskalacije postala je definišuća odlika njene vojno-diplomatske strategije, i daleko je ispred Zapada u tom pogledu. Ako bih morao da se kladim, kladio bih se na stalno tinjanje, uz podršku konvencionalnog vojnog raspoređivanja, ali bez ulaska u veliki sukob”, napisao je Fraj.

Izvor : REUTERS/Sergey Pivovarov

Ruski zvaničnici kažu da nemaju planove da ponovo napadnu Ukrajinu, a načelnik oružanih snaga Valerij Gerasimov je odbacio izvještaje o planiranoj invaziji kao – laž. Generalni sekretar NATO-a upozorava da je rizik od sukoba stvaran, a američki predsjednik Joe Biden je ove nedelje rekao da očekuje da će Rusija načiniti taj potez, ili izvršiti invaziju ili napad manjeg obima.

Ali šta bi taj potez mogao da bude još nije jasno, a mnogi komentatori koji prate Rusiju vjeruju da se i sam Putin još nije odlučio. Ukrajinski lideri kažu da im ne pomaže pravljenje razlike između pune invazije i ograničenijeg osvajanja teritorije u istočnoj i jugoistočnoj Ukrajini, možda ukoliko Rusija osvoji Marijupolj u Azovskom moru, i Odesu u Crnom moru.

“Ako se priča o manjim ili većim upadima ili punoj invaziji, ne postoji polu-agresija”, izjavio je ukrajinski šef diplomatije Dmitro Kuleba za The Wall Street Journal u četvrtak.

Šta god da Putin odluči, ima spremne snage za veliki napad i mogao bi da brzo mobiliše vojsku za napad dublje u ukrajinskoj teritoriji, kažu zapadni zvaničnici. Rusija je počela da gomila trupe na granici sa Ukrajinom prošle godine, a do decembra ih je rasporedila 100.000, prema američkim i ukrajinskim obavještajnim procjenama.

Opširnije na portalu Glas Amerike.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar