Indija i Pakistan dogovorili poštivanje primirja u Kašmiru

Svijet 25. feb 202110:42
Izvor: TAUSEEF MUSTAFA / AFP

Indija i Pakistan dogovorili su "apsolutno poštivanje prekida vatre na linijama razdvajanja u Kašmiru, kao i svih dogovora i sporazuma”.

Generalni direktori vojnih operacija Indije i Pakistana naveli su u zajedničkoj izjavi da se vode razgovori kako bi se spriječili sukobi na Kontrolnoj liniji (Loc), koja razdvaja regije pod kontrolom dviju zemalja.

U izjavi se ističe da su strane procijenile situaciju u kontrolnoj liniji i drugim regijama i postigle konsenzus o međusobnom rješavanju problema i zabrinutosti.

“Obje strane složile su se da, počevši od ponoći, 24. na 25. februar, prekid vatre u Kontrolnoj liniji i u drugim regijama, treba strogo poštivati, odnosno poštivati sve dogovore i sporazume”, piše u saopćenju.

U toku su i pregovori o uspostavljanju “linije hitne komunikacije” kako bi se spriječili mogući problemi na granici.

Pakistan i Indija su tako 1947. godine ušli u prvi rat za Kašmir. Istim povodom dvije zemlje su ratovale ponovo 1965. i 1999. godine.

Indija kontroliše oko 45 posto Kašmira, Pakistan oko 35, a Kina 20.

Indijski dio je nazvan Jammu i Kašmir i danas je jedina dominantno muslimanska pokrajina u Indiji.

Pakistan je dijelu Kašmira koji je pod njegovom kontrolom dao status dvije autonomne teritorije nazvane Azad Kašmir (Slobodni Kashmir) i Gilgit-Baltistan.

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija nizom rezolucija predviđa da se status Kašmira riješi voljom tamošnjeg naroda i da se ta regija demilitarizira. Takav scenario zagovara i Pakistan, ali ne i Indija.

Indijska vlada je u augustu 2019. opozvala dio ustava koji Kašmiru omogućuje specijalni status.

Komentari

Vaš komentar