Institut za rat: Presreli pisma najelitnijih ruskih jedinica, panika u Kremlju

Svijet 20. sep 202210:02
Izvor: Pixabay/Ilustracija

Institut za proučavanje rata (ISW) objavio je novu analizu i kartu sukoba u Ukrajini.

Hitna rasprava 19. septembra o potrebi da Rusija odmah pripoji Lugansku i Donjecku oblast (od kojih veliki dio potonje nije pod ruskom kontrolom) sugeriše da ukrajinska protuofanziva na sjeveru koja je u toku izaziva paniku u Kremlju.

Zakonodavna tijela u Donjecku i Lugansku (DNR i LNR) pozvala su svoje vodstvo da “odmah” održi referendum o priznavanju DNR i LNR kao ruskih subjekata.

Ruska propagandistica i glavna urednica RT-a Margarita Simonyan oduševljeno je govorila o pozivu, nazivajući ga “krimskim scenarijem”. Napisala je da bi priznavanjem okupirane ukrajinske zemlje kao ruske teritorije, Rusija mogla lakše zaprijetiti NATO-u uzvratnim udarima.

Sve haotičnije stanje u ruskoj vojsci

Ruskom vodstvu možda ponestaje načina da pokuša zaustaviti ukrajinske snage dok napreduju preko rijeke Oskil i bliže Luganskoj oblasti. Kremlj možda vjeruje da bi djelimična aneksija mogla potaknuti novačenje dodatnih snaga, kako iz Rusije tako i iz novopripojene ukrajinske teritorije.

Ruske snage očajnički pokušavaju mobilizirati dodatne snage iz svih potencijalnih izvora kako bi popunile svoje teško degradirane i demoralizirane jedinice, ali se pokazalo da ne mogu generirati značajnu borbenu moć, kao što je ISW više puta napisao, prenosi Index.

Ukrajinska obavještajna služba tvrdi da je 90 posto ljudstva 1. motostreljačke pukovnije napisalo osuđujuće izvještaje o stanju morala već 23. smaja 2022. 2. gardijska motostreljačka divizija jedna je od tri divizije 1. gardijske tenkovske armije, koja se prije sadašnjeg rata u Ukrajini smatrala glavnom mehaniziranom snagom Rusije i trebala je biti ključna snaga Rusije u konvencionalnom ratu velikih razmjera s NATO-om.

Presretnuta pisma ukazuju na sveprisutne probleme s moralom među najelitnijim ruskim jedinicama.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar