Institut za rat: Rusi pripremaju sabotažu

Svijet 30. jun 202210:48
Podijeli:
Izvor: Institut za proučavanje rata (ISW) / screenshot

Institut za proučavanje rata (ISW) objavio je novu analizu rata u Ukrajini.

Ukrajinski centar otpora izvijestio je 28. lipnja da Kremlj postavlja uvjete kako bi pripojio Herson i Zaporižje Ruskoj Federaciji. Navodi se da bi lijeva obala Hersonske oblasti i dio oblasti Zaporižja bili izravno pripojeni Rusiji.

Rusi također zahtijevaju od ukrajinskih građana na jugu Ukrajine da otvore bankovne račune u ruskoj državnoj banci Promsvyazbank.

Čelnik ukrajinske uprave Hersonske oblasti Henadij Lahuta izvijestio je da su ruske snage zatvorile civilni promet u sjevernoj Hersonskoj oblasti i da nikome ne dopuštaju ulazak ili izlazak s okupiranog teritorija, što bi mogao biti dodatni pokušaj kontrole civilnog stanovništva.

Ukrajinski izvori upozorili su 29. lipnja na moguću sabotažu, odnosno da ruske snage možda planiraju provokaciju pod lažnom zastavom u nuklearnoj elektrani Zaporižje te da će pri tome optužiti ukrajinske vlasti za loše upravljanje nuklearnim postrojenjima.

Ukrajinsko nuklearno poduzeće Energoatom izjavilo je da ruske okupacijske vlasti planiraju baciti “nesigurne predmete” u rashladni sustav u nuklearke kako bi kompromitirali rashladne mehanizme elektrane.

Gradonačelnik Enerhodara Dmitro Orlov dodao je da ruske trupe otimaju i muče zaposlenike nuklearke kako bi iznudile priznanja da su radnici ubacili predmete u rashladne sustave s namjerom da sabotiraju elektranu i okrive ukrajinske vlasti za neodgovorno upravljanje elektranom.

ISW također navodi da su ruske trupe ranije pokazale neodgovorno i opasno ponašanje u i oko nuklearnih elektrana. U analizi podsjećaju da su ruske snage u ožujku pucali na nuklearna postrojenja te su kopali radioaktivno tlo u zoni isključenja u Černobilu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar