IOM: Diskriminacija državljana trećih zemalja koji bježe iz Ukrajine mora stati

Svijet 04. mar. 202214:50 > 15:03
Podijeli:
Izvor: Twitter

Direktor Međunarodne organizacije za migracije (IOM), Antonio Vitorino, je izrazio zabrinutost zbog "provjerenih vjerodostojnih izvještaja o diskriminaciji, nasilju i ksenofobiji nad državljanima trećih zemalja koji pokušavaju pobjeći od sukoba u Ukrajini".

“Da budem jasan, diskriminacija na osnovu rase, etničke pripadnosti, nacionalnosti ili migracionog statusa je neprihvatljiva. Osuđujem sve takve radnje i pozivam države da istraže ovo pitanje i odmah ga riješe”, napisao je on u saopštenju, te dodao da je ova međunarodna organizacija primila veliki broj prijava po ovom pitanju.

Naveo je da se muškarci, žene i djeca mnogih nacionalnosti, uključujući radnike migrante i studente koji žive u Ukrajini, suočavaju sa akutnim izazovima dok pokušavaju da napuste područja pogođena sukobima, pređu granice u susjedne zemlje i traže pomoć za spašavanje života.

“Susjedne države moraju osigurati da se svima onima koji bježe iz Ukrajine omogući nesmetan pristup teritoriji, bez obzira na status i u skladu s međunarodnim humanitarnim pravom. Zaštita i neposredna pomoć moraju se pružiti na nediskriminatoran i kulturno primjeren način, u skladu s humanitarnim imperativom, svim ljudima pogođenim sukobom tokom njihovog putovanja do sigurnosti”, podcrtao je on.

Vitorino je pozdravio prijedlog Evropske komisije da se aktivira Direktiva o privremenoj zaštiti kako bi se pomoglo ljudima koji bježe iz Ukrajine te pozvao države članice da osiguraju uključivanje državljana trećih zemalja u takve mjere zaštite.

“U svim slučajevima, IOM je opredijeljen i spreman pomoći svojim državama članicama i partnerima da osiguraju inkluzivan odgovor na humanitarne potrebe i krizu u Ukrajini u skladu s međunarodno priznatim praksama obuhvaćenim Smjernicama za zaštitu migranata u zemljama gdje se odvija sukob ili prirodna katastrofa”, izjavio je Vitorino.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar