Izrael daje Palestincima vakcine kojima ističe rok, a oni će im vratiti nove

Svijet 18. jun. 202112:45
Podijeli:
Izvor: REUTERS/Marko Đurica

Izrael će u narednim danima dati 1,2 miliona doza Pfizer vakcina protiv koronavirusa Palestinskoj upravi, a zauzvrat će na jesen preuzeti Pfizerovu pošiljku od otprilike isto toliko doza koja je bila namenjena Palestincima.

U kabinetu izraelskog premijera Naftalija Beneta ocijenjeno je da su zalihe vakcina u Izraelu dovoljne za trenutne potrebe. Te da će se Palestincima dati one doze kojima uskoro ističe rok.

U zamjenu za isporuku vakcina iz Izraela Pfizer će kasnije dati toj zemlji vakcine planiranu za Palestinsku upravu, kako bi se osiguralo da se Izraelci ne suoče sa nestašicom, javljaju izraelski mediji.

Vakcine će biti nijamenjene stanovnicima Zapadne obale i pojasa Gaze.

Izrael ima milion doza

Po podacima paletinskog Ministarstva zdravlja 436.275 Palestinaca na tim teritorijama je primilo najmanje jednu dozu vakcine. Oko 260.000 žitelja obje doze, uključujući 100.000 palestinskih radnika koje je vakcinisao Izrael tokom proteklih mjeseci.

Najviše Palestinaca vakcinisano je na Zapadnoj obali. Samo 52.000 stanovnika Gaze je primilo jednu ili dvije doze.

Ministarstvo je navelo da je u Gazu ove sedmice stiglo još 226.000 doza vakcina, ali Palestinci koji tamo žive oklijevaju da se vakcinišu.

Odluku u principu o slanju vakcina Palestinskoj upravi koja vlada Zapadnom obalom donijela je prethodna Vlada Izraela, ali detalji nisu finalizovani.

Razmatrala se mogućnost da Palestinska uprava plati za vakcine, ali dogovor o cijeni nije postignut.

Kako je navedeno, Izrael trenutno ima milione doza vakcina, pa je jedan visoki palestinski zvaničnik koji se nedavno sastao sa predstavnicima međunarodnih organizacija ocijenio da ta zemlja može da potroši 1,2 miliona na Palestince.

U ponedjeljak je Visoki sud pravde Izraela razmatrao peticije šest humanitarnih orgnizacija koje su tražile da Izrael obezbijedi vakcine Palestincima.

Potpisana peticija

Država je tražila da se peticije odmah odbace, tvrdeći kao i ranije da Izrael nije odgovoran za zdravstvenu brigu na palestinskim teritorijama.

Sudsko vijeće je to odbilo, a potpisnici peticije su ocijenili da isporuka od 1,2 miliona doza nije dovoljna i da je odluka donijeta suviše kasno, te da Izrael ima moralnu i pravnu obavezu na osnovu međunarodnog prava da osigura zdravlje stanovnika teritorija pod svojom kontrolom.

Broj slučajeva zaraze koronavirusom u međuvremenu je opao na Zapadnoj obali, ali također se obavlja manje testova.

U četvrtak je bilo 15 hospitalizovanih pacijenata na Zapadnoj obali, gdje živi gotovo tri miliona Palestinaca. U pojasu Gaze sa dva miliona žitelja hospitalizovano je 65 pacijenata.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar