Izrael: Nakon masovne imunizacije normalizovan život (FOTO)

Svijet 21. apr. 202112:19 > 12:21
Podijeli:
Izvor: Anadolija

Izrael je svjetski lider po anticovid imunizaciji stanovništva i život u toj zemlji se u značajnoj mjeri normalizirao, javlja Anadolija.

Zahvaljujući imunizaciji velikog postotka stanovništva, Izrael je uspio smanjiti dnevne brojke novozaraženih koronavirusom na oko 200, a u januaru su te brojke premašivale 10.000.

U februaru je Izrael imao blizu 85.000 aktivno zaraženih osoba, a danas je ta brojka smanjena na 2.200. I broj teže oboljelih je pao ispod 200. Takav rasplet situacije je u velikoj mjeri rasteretio izraelski zdravstveni sistem i medicinare.

– Veliki postotak vakcinisanih –

Ministarstvo zdravstva Izraela saopćilo je da je prvu dozu vakcine protiv koronavirusa primilo 5.356.000 osoba, a da je drugu dozu vakcine primilo njih 4.984.000.

Izrael je tako vakcinisao 81 posto populacije starije od 16 godina, a korištena je vakcina Pfizer-BioNTech.

Poboljšanjem epidemiološke situacije, vlasti Izraela su od 21. februara počele ublažavati restriktivne mjere borbe protiv širenja koronavirusa.

Od marta su u Izraelu otvoreni i restorani i drugi ugostiteljski objekti, a postepeno su i učenici počeli da se vraćaju u školske klupe.

Od 18. aprila je u Izraelu ukinuta i obaveza nošenja zaštitnih maski na otvorenim javnim mjestima, a sve obrazovne ustanove su počele s redovnom nastavom kakva je bila i prije pandemije COVID-19.

Nošenje maski u zatvorenim prostorima i dalje je obavezno u, ali prizori iz Tel Aviva i drugih izraelskih gradova pokazatelj su da je vakcinacijom moguće pobijediti pandemiju COVID-19 i da je normalizacija života moguća.

Izraelci se raduju ukidanju obaveznog nošenja maski na otvorenom i uživaju u šetnjama, sunčanju na plažama ili ispijanju omiljenih napitaka u ugostiteljskim objektima.

Pozdravi rukovanjem ili srdačnim zagrljajima su ponovo postali normalni prizori na izraelskim ulicama, ali je značajan broj Izraelaca koji i dalje nose zaštitne maske na ulicama.

– Bolja epidemiološka slika, manja nezaposlenost –

Normalizacija života i obnavljanje privrednih aktivnosti u Izraelu je rezultiralo i smanjenjem broja nezaposlenih.

Početkom godine je stopa nezaposlenosti premašivala 18 posto, a danas je pala ispod 15 posto i ima trend daljeg pada.

Vlasnik jednog od restorana u Tel Avivu Shlomy Salamon za AA je kazao kako je tokom restriktivnih mjera i djelomičnih karantina do februara u njegovom objektu radilo pet ili šest ljudi, a kako je danas broj zaposlenih povećao na 50.

“Situacija se poprilično poboljšala u svakom pogledu. Sretni smo što ponovo radimo. Kao poslodavac imam problem u pronalasku novih radnika, jer su ljudi umorni od jednoipogodišnje borbe protiv pandemije. Prije pandemije smo imali oko stotinu radnika, a sad nas je tu 50. Polako se vraćamo na normalno poslovanje i nadamo se da nam virus više neće stvarati probleme“, kazao je Salamon.

– Zanemarivanje Palestinaca –

U jeku ekspresne vakcinacije vlastitog stanovništva, Izrael zanemaruje Palestince koji žive pod njegovom opsadom i okupacijom.

Uprkos kritikama i pozivima međunarodne zajednice na solidarnost, Izrael nije osigurao vakcine za palestinske stanovnike okupirane Zapadne obale i blokirane Gaze.

Izraelska vlada je palestinskom Ministarstvu obećala svega 5.000 doza vakcina protiv koronavirusa, a isporučila je 2.000.

Izraelske vlasti su vakcinisale oko 100.000 Palestinaca iz okupirane Zapadne obale, ali riječ je o osobama koje rade u Izraelu ili u ilegalno izgrađenim jevrejskim naseljima.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar