Izrael prijavio prvi slučaj sumnje na majmunske boginje

Svijet 21. maj. 202207:04
Podijeli:
Izvor: Izrael (REUTERS/Ammar Awad)

Izrael je prijavio prvi slučaj sumnje na zarazu virusom majmunskih boginja kod muškarca koji se nedavno vratio sa puta u Zapadnu Evropu.

Bolnica Ihilov u Tel Avivu je navela da je taj pacijent u 30-tim godinama hospitalizovan sa simptomima bolesti. On je navodno u dobrom stanju, izolovan i pod nadzorom.

Ministarstvo zdravlja Izraela je u četvrtak saopštilo da preduzima mjere predostrožnosti zbog mogućeg širenja majmunskih boginja u toj zemlji i dalo instrukcije zdravstvenim radnicima da obrate pažnju na simptome bolesti.

Jučer je regionalni direktor za Evropu Svjetske zdravstvene organizacije Hans Kluge upozorio da bi broj slučajeva zaraze virusom majmunskih boginja mogao biti povećan u narednim mjesecima jer se virus proširio na najmanje osam evropskih zemalja, prenijeli su izraelski mediji.

Kluge je rekao da dolazi ljetnja sezona, masovna okupljanja, festivali i zabave i da je zabrinut da bi se prenošenje moglo ubrzati.

Bolest je rijetko fatalna, a ranije je zabilježena u Centralnoj i Zapadnoj Africi, ali se u proteklim nedjeljama javila u evropskim zemljama, uključujući Portugal i Švedsku, kao i u SAD, Australiji, Kanadi, rekao je Kluge, označivši širenje majmunskih boginja “atipičnim”.

Sve sem jedne nedavno zaražene osobe nisu putovale u područja gdje su majmunske boginje endemska bolest.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar