Jake Sullivan: Ne znamo da li je Putin donio odluku o akciji ali spremni smo

Svijet 07. dec. 202121:492 komentara
Podijeli:
Izvor: REUTERS/Leah Millis

Savjetnik za nacionalnu sigurnost SAD-a Jake Sullivan informisao je javnost o detaljima susreta između američkog predsjednika Joea Bidena i ruskog predsjednika Vladimira Putina koji je održan u video formatu.

Prema izjavama iz Bijele kuće sastanak je trajao oko dva sata. Sullivan je novinarima u Bijeloj kući kazao kako nema zamjene za liderski dijalog te da su jasno iznijeli različita mišljenja te poglede na situaciju u Ukrajini koja je bila i glavna tema razgovora. Savjetnik Sullivan je također kazao da je predsjednik Biden informisao lidere UK, Francuske, Njemačke, Italije i drugih bilo direktno bilo preko članova tima i ambasada u zemljama članicama NATO i EU o detaljima razgovora.
“Predsjednik je jasno i bez mahanja prstom kazao predsjedniku da su spremne ekonomske mjere, da smo spremni koristiti i dodatna vojna sredstva i pomoć. Također je poručeno kako će biti pružena daljnja pomoć procesu iz Minska u Normandija formatu. Naši timovi će nastaviti raditi i razgovarati po naredbi dvojice predsjednika, ali je jasno da ćemo biti spremni za sve scenarije”, kazao je Sullivan.
Bidenov savjetnik je kazao da će SAD biti spremne poslati i dodatne trupe na teren bude li potrebe za tim, ali je istovremeno kazao da su neke trupe stalno na terenu jer su tamo raspoređene kao dio NATO-a ili su na trening misijama.
“Još uvijek nam nije jasno da li je predsjednik Putin donio odluku o mogućim akcijama, ali ono što mogu kazati, je da smo spremni da reagujemo na način na koji nismo reagovali 2014. Radit ćemo s našim evropskim saveznicima na paketu mjera, ali ne želim govoriti o detaljima trenutno. Nije bilo nikakvih ustupaka po pitanju eventualnog članstva Ukrajine u NATO-u. Naš cilj ostaje da Rusiju odvratimo od vojne invazije i okupacije dodatnog teritorija Ukrajine. Bićemo spremni da reagujemo u svakom slučaju”, stava je Sullivan.
Novinare je zanimalo da li je Bidenova administracija razgovarala sa odlazećom i dolazećeom njemačkom administracijom po pitanju gasovoda “Sjeverni tok 2”, koji trenutno nije u funkciji.
“Imali smo sastanake s obje administracije. Ne želim ići u detalje eventualnih sankcija i njihovim oblicima, želimo prvo o tome obavijestiti Rusiju, ali će ovo pitanje u kombinaciji s Ukrajinom u narednom periodu biti na vrhu liste naših prioriteta”, kazao je Sullivan.
Sullivan je najavio da će predsjednik i njegov diplomatsko-sigurnosni tim nastaviti dalje raditi na ovim pitanjima, te je najavio da će predsjednik u četvrtak razgovarati sa svojim ukrajinskim kolegom Zelenskiyim kako bi ga informisaoo detaljima sastanka.
Komentari

Vaš komentar