Je li iko, osim Rusije, priznao pobunjeničke regije u Ukrajini?

Svijet 23. feb. 202209:341 komentar
Podijeli:
Izvor: Izvor: AFP / Satellite image ©2022 Maxar Technologies

Rusija je u utorak službeno objavila da je uspostavila diplomatske veze s dvjema separatističkim regijama na istoku Ukrajine, čiju je nezavisnost Vladimir Putin priznao dan ranije, što su Kijev i Zapad osudili.

Moskva i “republike” Donjeck i Lugansk, koje međunarodna zajednica ne priznaje, dogovorili su se o “uspostavi diplomatskih odnosa”, objavilo je rusko ministarstvo vanjskih poslova.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov uputio je čestitku svojim “kolegama” u dvjema separatističkim pokrajinama, dodaje ministarstvo u saopštenju. “Ruska strana želi razvijati sveobuhvatnu saradnju” s tim teritorijima radi “učvršćenja mira, regionalne stabilnosti i sigurnosti”, navodi isti izvor.

Lavrov je također pozvao druge zemlje da priznaju separatističke regije. No, je li to iko učinio?

Jučer ujutro proširila se vijest da je nekoliko država priznalo Donjeck i Lugansk. No, to nije baš tako.

Ranije u utorak Nikaragva i Sirija objavile su da podržavaju odluku Moskve da prizna ove dvije regije. No, nije jasno hoće li je i same slijediti.

Također, svoju podršku Rusiji u ovom poduhvatu iskazao je i predsjednik Venacuele Nicolas Maduro. Njegova država je “uz hrabre i pravedne stvari u svijetu”, saopštio je, no priznanje ukrajinskih oblasti kao nezavisnih republika nije uslijedilo.

Niti jedna druga zemlja ne priznaje samoproglašene narodne republike – iako je još jedna odcijepljena regija koju podržava Rusija, Južna Osetija, dala podršku tamošnjim režimima 2015. godine.

Južna Osetija je odcijepljeni dio Gruzije koji je stekao neovisnost nakon vojne intervencije Rusije 2008. godine. Priznala ju je šačica saveznika Moskve.

Iako nitko još ne priznaje ove dvije regije kao samostalne države, ima država koje podržavaju Putina pa će biti zanimljivo vidjeti kako će se one postaviti.

Kubanska komunistička vlada optužila je Zapad da cilja Moskvu “propagandnim ratom”.

Ranije ovog mjeseca Sjeverna Koreja pozvala je SAD da prestane, kako je nazvala, s “neprijateljskom politikom” “izolacije i slabljenja Rusije.

Iranski mediji također su u velikoj mjeri suosjećali s akcijama Moskve u Ukrajini, piše Index.

Podsjećamo, sve događaje vezane za krizu u Ukrajini uživo možete pratiti OVDJE.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar