Jens Stoltenberg najavio sastanak Finske, Švedske i Turske

Svijet 01. jun 202221:29 > 21:29
Podijeli:
Izvor: REUTERS/Yves Herman

Glavni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg objavio je u srijedu da će tokom sljedećih dana okupiti visoke zvaničnike iz Švedske, Finske i Turske kako bi pokušao premostiti tursku blokadu prijema te dvije zemlje u NATO.

“U bliskom smo kontaktu s Turskom, koja je važan saveznik u NATO-u, i s dvije zemlje koje su predale kandidature za Savez – Finskom i Švedskom. Sazvat ću sastanak kroz nekoliko dana u Briselu, s visokim zvaničnicima kako bi se postigao napredak oko te dvije kandidature”, rekao je Stoltenberg na konferenciji za novinare u Washingtonu s američkim državnim sekretarom Antonyjem Blinkenom.

Stoltenberg želi doći do rezultata prije samita NATO-a u Madridu od 28. do 30. juna.

“Istovremeno, znam da je za napredak potreban dogovor 30 saveznika članica NATO-a”, priznao je Stoltenberg.

Zbog ruske invazije na Ukrajinu, Švedska i Finska 18. maja predale su službene kandidature za ulazak u NATO. Međutim, Turska se usprotivila njihovom članstvu.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan optužuje Stockholm i Helsinki da prihvataju “teroriste” Radničke stranke Kurdistana (PKK).

“Finska i Švedska rekle su jasno da su spremne razgovarati kako bi odgovorile na strahove koje je iznijela Turska, posebno o pitanju prijetnji koje PKK predstavlja za Tursku”, pojasnio je Stoltenberg, rekavši da to pitanje uzima “vrlo ozbiljno”.

“Znamo da nijedna druga članica NATO-a nije imala toliko terorističkih napada koliko ih je imala Turska”, rekao je, dodajući da je Ankara važan saveznik zbog svog geografskog položaja na granici s Irakom i Sirijom ali i zbog obala na Crnom moru, “blizu Rusije”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar