Joe Biden oslobodio prvog zatvorenika iz Guantanama u svom mandatu

Svijet 19. jul. 202120:52
Podijeli:
Izvor: Brendan Smialowski / AFP

Administracija Joea Bidena u ponedjeljak je iz američkog vojnog zatvora u zaljevu Guantanamo premjestila jednog od zatvorenika, Marokanca koji je zatvoren od 2002., što je prvi takav potez od kada je Biden preuzeo mandat.

Za pedesetšestogodišnjeg Marokanca, Abdula Latifa Nasira, oslobođen je još 2016. godine, no ostao je u zatvoru, unatoč tome, za vrijeme čitavog Trumpovog mandata.

Sada je vraćen u svoju zemlju.

U zatvoru je ostalo još 39 zatvorenika. Većina njih tamo su zatočeni već gotovo dva desetljeća, iako nisu optuženi niti im je suđeno.

Zatvor u Guantanamu, namijenjen stranim osumnjičenicima nakon napada na New York i Washington nakon 11. rujna 2001., osnovan kao simbol američke “borbe protiv terorizma”, na stalnoj je meti kritika zbog okrutnih metoda ispitivanja za koje kritičari smatraju da se radi o mučenjima.

Donald Trump je tijekom svog četverogodišnjeg mandata držao zatvor u funkciji, no Joe Biden je obećao zatvoriti objekt.

Zatvor je otvoren za vrijeme predsjednika Georgea W. Busha, a u jednom je trenutku brojio oko 800 zatvorenika, prije nego se populacija počela smanjivati. Za mandata Barracka Obame broj zatvorenika se dodatno smanjio, no njegovi napori da se zloglasni objekt zatvori sputavala je republikanska oporba.

Zakoni još uvijek zabranjuju saveznoj vladi da nekoga od zatvorenika prebaci na američko kopno. Iako Bidenova Demokratska stranka trenutno kontrolira Kongres, većina koju ima je toliko tanka da bi mijenjanje zakona predstavljalo ogroman izazov, jer bi se tome mogli usprotiviti čak i neki demokrati.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar