Još jedan snažan zemljotres pogodio Kretu

Svijet 28. sep. 202109:25
Podijeli:
Izvor: Tanjug via AP Photo/ Harry Nikos

Snažan zemljotres jačine 5,3 stepeni po Richteru pogodio je grčki otok Kretu, dan nakon zemljotresa u kojem je poginula jedna osoba, a povrijeđeno ih nekoliko.

Iz Geodinamičkog instituta Atine navedeno je da je zemljotres u utorak ujutro, najjači od desetina koji su pogodili otok, imao epicentar 22 kilometra jugoistočno od Herakliona, glavnog grada Krete i četvrtog po veličini u Grčkoj.

U ponedjeljak je zemljotres jačine 5,8 stepeni po Richteru pogodio Kretu. Poginula je jedna osoba kada se srušila crkva u selu u blizini epicentra.

Ministarstvo za klimatsku krizu i civilnu zaštitu Grčke saopćilo je kako jače zemljotrese uglavnom prate manji. Stanovništvo tog područja je upozoreno je da izbjegavaju zgrade koje imaju bilo kakvu, pa i najmanju moguću štetu, te da slijede upute vlasti.

Vjeruje se da su u zemljotresu u ponedjeljak oštećene stotine kuća, a mnogi stanovnici proveli su noć u šatorima koje su postavile vlasti.

Grčka se nalazi u vrlo seizmički aktivnoj regiji i svake godine doživi stotine zemljotresa. Velika većina je slaba i ne uzrokuje nikakva oštećenja ili povrede.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar