Još se traga za 165 nestalih u jakim kišama u brazilskom gradu Petropolisu

Svijet 21. feb 202208:26
Podijeli:
Izvor: REUTERS/Ricardo Moraes

Spasioci i dalje tragaju za 165 nestalih u poplavama i klizištima izazvanim jakim kišama u brazilskom gradu Petropolisu, javile su vlasti.

U novim olujama stradalo je najmanje još dvoje ljudi, javile su hitne službe brazilske države Espirito Santo koja se graniči sa državom Rio de Janeiro gde se nalazi Petropolis.

Jedna osoba je poginula kada se srušio zid u gradu Alegreu, a drugu je odnijela voda dok je pokušavala da izvuče jedan auto u gradu Nova Venecija, javile su vlasti.

Spasioci i mještani u potrazi za svojim bližnjim koji se vode kao nestali nastavljaju da kopaju kroz blato i šut u Petropolisu, gradu od 300.000 stanovnika na jugozapadu zemlje, koji je brazilski predsjednik Žair Bolsonaro opisao kao ratnu zonu.

Broj nestalih smanjen je pošto su pronađena tijela identifikovana i porodice pronalaze svoje bližnje žive, javila je policija ali konačni bilans nastradalih koji stalno raste je i dalje neizvijestan.

Vlasti su međutim saopštile da je malo vjerovatno da će još neko ko je preživeo biti izvučeni iz ruševina i nagomilanog blata.

Do sada je identifikovano 124 tijela od kojih 28 djece, a pored toga 1.200 ljudi moralo je da napusti svoje domove.

Snažna oluja je u utorak prošle nedjelje pogodila Petropolis, grad udaljen 60 kilometara sjeverno od Rio de Janeira.

U utorak su kiše pretvorile ulice tog turističkog grada u bujice blata i izazvale klizišta. Petropolis, bivša ljetnja rezidencija carskog dvora Brazila u 19. vijeku, imala je više padavina od prosjeka za cijeli mjesec februar.

Gradske službe već su našle više od 300 vozila koje je voda odnijela širom grada, kako blokiraju ulice i trotorare ili potopljena u rijekama.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar