Južnokorejska raketa nije uspjela poslati u orbitu svoj pokusni teret

Svijet 21. okt. 202113:25
Podijeli:
Izvor: YONHAP / AFP, Ilustracija

Prva južnokorejska svemirska raketa domaće proizvodnje nije uspjela postaviti u orbitu svoj koristan pokusni teret nakon prvog lansiranja u četvrtak, rekao je predsjednik Moon Jae-in.

Lansiranje i provedba triju faza rakete “Korean Satellite Launch Vehicle II” bili su uspješni, kao i odvajanje korisnog tereta, rekao je predsjednik Moon, ali “postavljanje pokusnog satelita u orbitu ostaje zadaća koju valja završiti”.

Južna Koreja izvela je u četvrtak probno lansiranje prve svemirske rakete domaće proizvodnje što je velik korak za ambiciozne svemirske planove te zemlje.

Trofazna raketa KSLV-II, ukrašena državnom zastavom, nosila je lažni satelit, a lansirana je iz svemirskog centra Naro u 17 sati po lokalnom vremenu.

Raketa Nuri ili “svijet”, dizajnirana je za postavljanje 1,5 tona korisnog tereta u orbitu 600 do 800 kilometara iznad Zemlje, u sklopu širih svemirskih nastojanja kao što su lansiranje nadzornih satelita, navigacija, komunikacije pa čak i mjesečeve sonde.

Lansiranje raketa odavno je osjetljivo pitanje na Korejskom poluotoku na kojemu se Sjeverna Koreja suočava sa sankcijama zbog svojih balističkih projektila s nuklearnim naoružanjem.

Južna Koreja u budućnosti planira lansirati niz vojnih satelita, a dužnosnici poriču da će se NURI upotrebljavati kao oružje.

Posljednju sličnu raketu u toj zemlji, lansiranu 2013. nakon više odgoda i nekoliko neuspješnih testiranja, zajedno su razvile Južna Koreja i Rusija.

Vlastita raketa omogućit će Južnoj Koreji fleksibilnost u određivanju vrsta korisnog tereta i rasporeda lansiranja, a korist će imati i južnokorejske tvrtke, rekli su dužnosnici Reutersu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar