Kada će aneksija ukrajinskih regija formalno stupiti na snagu

Svijet 30. sep 202215:56
Izvor: Moskva (Reuters)

Nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao pripajanje četiri ukrajinske regije Rusiji u ceremoniji održanoj u petak u Moskvi, slijedi procedura za koju se očekuje da će biti završena do 4. oktobra, a kojom bi proces aneksije bio i formalno okončan.

U sklopu današnje ceremonije na moskovskom Crvenom trgu će biti održan veliki koncert, a prema pisanju Telegrama neki od ljudi će biti plaćeni da prisustvuju događaju i nose zastave. Ranije ove sedmice Mediazona je prenijela kako su studenti također pozvani da prisustvuju događaju, a zauzvrat bi dobili bodove na univerzitetu.

BBC podsjeća kako je slučan skup održan 2014. godine nakon aneksije ukrajinskog Krima, na kojem je prisustvovao Putin i održao govor.

Što se tiče formalne procedure aneksije, Ustavni sud će morati odobriti postupak, što će se dogoditi u sljedećih nekoliko dana. Nakon što stigne odobrenje Ustavnog suda, Duma će odobriti sporazume i usvojiti amandmane na Ustav kojim će se povećati veličina Ruske Federacije.

Dokumente će zatim odobriti Vijeće Federacije, nakon čega odluku Dume službeno potpisuje i predsjednik Vladimir Putin.

Očekuje se da će proces biti dovršen do 4. oktobra, ali radi se o ruskom pravnom procesu i međunarodna zajednica neće priznati aneksije.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar