Kako izgleda centar Moskve pred pripajanje ukrajinske teritorije (FOTO)

Svijet 30. sep 202211:47
Izvor: Moskva (Reuters)

Čuveni moskovski Crveni trg zatvoren je za posjetioce u četvrtak uoči ceremonije koja bi se trebala održati danas, kada će, prema najavama, ruski predsjednik Vladimir Putin službeno objaviti pripajanje četiri ukrajinske regije Rusiji.

U užem centru grada postavljeni su baneri koji najavljuju događaj.

Aneksija, nakon onoga što Kijev i zapadne zemlje smatraju lažnim referendumima organiziranim uz prijetnju oružjem na ukrajinskom teritoriju pod ruskom kontrolom, na Zapadu je odbačena kao nezakonito otimanje zemlje.

Nakon nekoliko dana nagađanja o tome kako će Rusija obilježiti aneksiju, Putinov glasnogovornik Dmitrij Peskov potvrdio je neke detalje ceremonije.

Sporazumi “o pristupanju novih teritorija Ruskoj Federaciji” bit će potpisani “sa sva četiri teritorija koja su održala referendume i uputila odgovarajuće zahtjeve ruskoj strani”, rekao je Peskov.

Izvor: Moskva (Reuters)
Izvor: Moskva (Reuters)
Izvor: Moskva (Reuters)
Izvor: Moskva (Reuters)

Također, očekuje se da će Putin održati veliki govor na tu temu, dodao je.

Ceremonija će se održati u Kremlju u prisustvu zastupnika, senatora i čelnika četiriju regija pod ruskom okupacijom – Luhansk i Donetsk na istoku, te Zaporizhzhia i Kherson na jugu.

U večernjim satima će se održati proslava i koncert u blizini Crvenog trga u središtu Moskve. Postoje špekupacije kako su ljudi plaćeni da prisustvuju događaju.

Na sličnom događaju nakon aneksije Krima 2014. Putin se pojavio na pozornici i obratio okupljenima.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar