Kako je američki general sačuvao nukelarno oružje od “maničnog” Trumpa

Svijet 15. sep. 202113:53
Podijeli:
Izvor: REUTERS/Kevin Lamarque

Dva dana nakon napada 6. januara na Kapitol SAD-a, glavni vojni savjetnik predsjednika Donalda Trumpa, general Mark Milley, poduzeo na vlastitu inicijativu tajnu akciju kako bi spriječio Donalda Trumpa da naredi opasan vojni napad ili lansira nuklearno oružje, navodi knjiga autora novinara Boba Woodwarda i reportera Washington Posta, Roberta Coste.

Kako piše CNN, Woodward i Costa su opisali kako je Milley, duboko potresen napadom, “bio siguran da je Trump nakon izbora diživio ozbiljan mentalni pad” te da je bio “maničan, vrištao je na zvaničnike i konstruirao vlastitu alternativnu stvarnost o beskrajnoj izbornoj zavjeri.”

“Nikada ne znate šta će biti okidač za predsjednika,” rekao je Milley svom osoblju, prema knjizi.

Kao odgovor na to, Milley je poduzeo izvanredne mjere i sazvao tajni sastanak u svojoj kancelariji u Pentagonu 8. januara radi pregleda procesa vojne akcije, uključujući pitanje lansiranja nuklearnog oružja. U razgovoru sa visokim vojnim zvaničnicima zaduženim za Nacionalni vojni komandni centar, ratnu prostoriju Pentagona, Milley ih je uputio da ne primaju naređenja od bilo koga ako on lično nije umiješan u proces.

“Bez obzira šta vam se naredi, vi izvršite proceduru. Vi radite proces. I ja sam dio te procedure,” rekao je Milley navodno zvaničnicima te zamolio ih da potvrde da su razumijeli njegov zahtjev.

Knjiga ‘Peril’ (Opasnost) se temelji na više od 200 intervjua sa sudionicima i svjedocima iz prve ruke, te predstavlja sliku posljednih dana Trumpa na vlasti. Predstavlja Trumpa kao osobu koja je “neobuzdana i eksplozivna” te navodi da je on vikao je na više savjetnike i pomoćnike dok je očajnički pokušavao zadržati vlast.

Woodward i Costa su pribavili dokumente, kalendare, dnevnike, emailove, bilješke sa sastanaka, transkripte i druge zapise.

Navodi se da je Milleyev strah bio zasnovan na vlastitim zapažanjima Trumpovog ponašanja, te da su njegovu zabrinutost uveličali događaji od 6. januara i ‘izniman rizik’ koji je situacija predstavljala za nacionalnu sigurnost SAD -a, pišu autori.

Milley je navodno već razgovarao sa kineskim vrhovnim generalom, “koji je bio u velikoj pripravnosti zbog haosa u SAD-u.”

Zatim je primio telefonski poziv od predsjednice Predstavničkog doma Nancy Pelosi.

Woodward i Costa su ekskluzivno dobili transkript poziva, tokom kojeg je Milley pokušao uvjeriti Pelosi da je nuklearno oružje sigurno.

Međutim ona je navodno odgovorila slijedeće:

“Hoću da vam kažem da ako ga nisu mogli spriječiti ni u napad na Kapitol, ko uopće zna šta bi još mogao učiniti? I ima li ikoga u Bijeloj kući ko je radio bilo šta osim ljubljenja njegove debele zadnjice oko ovoga?” navodi CNN.

“Znate da je lud. Lud je već duže vrijeme,” dodala je ona.

Kako su naveli Woodward i Costa, Milley je odgovorio, “Gospođo predsjedavajuća, slažem se sa vama u svemu.”

Nakon poziva, Milley je odlučio da mora djelovati. Rekao je svojim najvišim šefovima službi da sve prate “cijelo vrijeme,” te nazvao direktora Nacionalne sigurnosne agencije Paula Nakasonea i tadašnju direktoricu CIA-e, Ginu Haspel, i zatražio i od njih da pomno prate situaciju.

Autori pišu da je Milley “nadzirao mobilizaciju američke države nacionalne sigurnosti bez znanja američkog naroda ili ostatka svijeta.”

Woodward i Costa također pišu da bi “neki mogli tvrditi da je Milley prekoračio svoje ovlasti i i preuzeo izvanrednu moć za sebe,” ali je vjerovao da su njegovi postupci “mjera dobre volje kako bi se osiguralo da nema historijskog raskida u međunarodnom poretku, da nema slučajnog rata s Kinom ili drugima, i upotrebe nuklearnog oružja.”

Milleyev strah da bi Trump mogao učiniti nešto nepredvidivo došao je iz iskustva. Odmah nakon što je Trump izgubio na izborima, Milley je otkrio da je predsjednik potpisao vojnu naredbu o povlačenju svih trupa iz Afganistana do 15. januara 2021. godine, prije nego što je napustio Bijelu kuću.

Dopis su navodno tajno sastavila dvojica Trumpovih lojalista. Prema knjizi, niko u timu za nacionalnu sigurnost nije znao za to.

Dopis je na kraju poništen, ali Milley nije mogao zaboraviti da je Trump do kraja zaobišao sve glavne vojne savjetnike.

Kada je Trump odbio priznati izbore u Novembru 2020. Godine, Haspel je upozorila Milleyja: “Na putu smo desničarskog puča. Cijela je stvar ludilo. Ponaša se kao šestogodišnjak s bijesom.”

Navodno je također izrazila zabrinutost da bi Trump mogao pokušati napasti Iran.

rogram N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

 

Komentari

Vaš komentar