Kako su spin majstori Tonyija Blaira „oprali“ Camillu u očima javnosti

Svijet 09. feb 202212:531 komentar
Podijeli:
Izvor: Izvor: AFP/Jason Reed

Obraćanje kraljice Elizabete II povodom njene 70. godišnjice na britanskom tronu kada je saopštila da želi da Camilla, vojvotkinja od Cornwalla i supruga princa Charlesa, jednog dana bude kraljica i dalje su glavna tema britanskih medija. U Britaniji, čini se ova vijest je dočekana sa odobravanjem, iako je Camilla dugo bila jedna od najomraženijih ličnosti kraljevske porodice. Tome je pomogao i plan koji su pokrenuli Charles i njegovi savjetinci, poznat kao „Operacija PB“.

U kraljevskim krugovima se nekada smatralo nezamislivim da se član vladajuće porodice razvede, ali to se dogodilo 1996. godine kada su princ Charles i princeza Diana okončali svoj brak.

Povezane vijesti

Javnost je za krah braka okrivila Charlesa i njegovu višegodišnju tajnu aferu sa Camillom, koja je godinu dana ranije okončala svoj 22-godišnji brak. Javnost je u početku teško prihvatala ljubavnicu Camillu, posebno jer je sa druge strane princeza Diana bila obožavana u narodu. Zato je kreiran poseban medijski plan za Kamilu.

Javni neprijatelj broj 1

Sve je počelo u maju 1997. godine kada jeCamilla prišla Marku Bolandu, Charlesovom zamjeniku privatnog sekretara i glavnom savjetniku za medije, i rekla mu da želi da se sretne sa Piterom Mendelsonom, medijskim spin doktorom tadašnjeg premijera Tonyija Blaira. Željela je da razgovaraju o načinima kako bi mogla da osvoji srca britanske javnosti.

Tokom ručka Charles, Camilla, Boland i Mendelson su smislili tajnu šemu kako da prezrenu ljubavnicu princa od Walesa učine prihvatljivom za Dianinu nasljednicu. Plan je trebalo da se zove “Operacija PB” – skraćenica za “Operaciju Parker Bowles” (nekadašnje Camillino prezime).

Nekoliko mjeseci kasnije, plan je privremeno obustavljen. U avgustu 1997. godine, princeza Diana je poginula u saobraćajnoj nesreći u Parizu.

Javnost je tek tada bila bijesna na Charlesa i Camillu. Vjerovalo se da je život kraljevske porodice bio nepodnošljiv za Dianu, Charles nije smatran brižnim mužem, a Camilla je u očima javnosti bila proračunata ljubavnica.

Ankete su pokazivale da oboje imaju najnižu popularnost ikada.

Ipak, nakon Dianine smrti, odnos Charlesa i Camille je bio jači nego ikad. Princ je želio na sve načine da zaštiti Camillu od javnosti. Čak je tajno platio tijelohranitelja, penzionisanog policajca Metropolitan policije sa godinama iskustva u diplomatskoj zaštiti, da je čuva.

Devet mjeseci kasnije, Charles je upoznao Camillu sa sinom princom Williamom, tada 16-godišnjakom. Ipak, prvo zvanično pojavljivanje Charlesa i Camille bilo je tek 1999. godine na stepenicama hotela Ric u londonskom luksuznom kvartu.

Operacija PB se ubrzano nastavila na proljeće te godine. Camilla se vratila u londonski Ric da priredi večeru za Nacionalno društvo za osteoporozu. Pohvalila se statusom ljubavnice budućeg monarha – na njenoj kragni je blistao dijamantski broš sa prepoznatljivim amblemom princa od Walesa.

Kasnije, tokom njihovog trećeg zajedničkog pojavljivanja u javnosti, Camilla je nosila ogrlicu od 200.000 dolara koja je bila Dianina omiljena.

“Jednostavno je srceparajuće videti da neko drugi nosi Dianine stvari”, rekla je prijateljica pokojne princeze.

Kada je 2003. godine Charles u svoj PR tim doveo Paddyija Harversona, bivšeg šefa za komunikacije fudbalskog kluba Manchester United, u Charlesovoj rezidenciji, poraslo je samopouzdanje. Činilo se da ledena osjećanja prema Camilli polako počinju da se mijenjaju.

William i Harry – najvažniji dio plana

Najvažniji plan “Operacije PB” bio je usresređen na prinčeve Williama i Harryija. Brzo su identifikovani kao ključ za ublažavanje osjećanja nacije prema Camilli. Smatralo se da ako postignu da prinčevi prihvate nju, uprkos svemu što se desilo, da bi javnost sigurno slijedila njihov primjer.

U godinama nakon Dianine smrti, dvorski spin doktori su pružili medijima i javnosti desetine prilika da vide Charlesa kako igra očinsku ulogu.

Mjesec dana prije nego što će se Charles oženiti Camillom, tokom skijanja u Švajcarskoj, ogranizovano je fotografisanje kako bi se pokazalo da princ uživa sa sinovima. Ideja je bila da se pokaže kako su prinčevi dali ocu odobrenje da se oženi, u čemu su i uspjeli.

Do 2004. godine Charles je jasno stavio do znanja svojoj majci da će objaviti vjeridbu sa Camillom – bez obzira da li će ona to odobriti ili ne. Do tada je Charles već godinama radio na “Operaciji PB” sa ciljem da se promijeni mišljenje o njenoj reputaciji.

“I šta god gospođa Parker Bowles želi, ona to i dobije”, rekao je kolumnista Richard Kay.

Kraljica je nevoljno dala svoj pristanak tokom božićnih praznnika u Sandringamu – s tim da se Charles drži izrečenog obećanja da Camilla neće biti kraljica kada on nasljedi krunu. I on i Camilla su smatrali da, s obzirom na situaciju, Camilla postane “princeza supruga”. Međutim, kako sada stvari stoje, čini se da će se to promijeniti.

Ceremonija vjenčanja Camille i Charles bila je skromna. Kraljica je navodno odbila da prisustvuje, a gosti su bili ograničeni samo na porodicu.

William i Harry su bili na očevoj svadbi, srećni i nasmijani. Time je palata poslala signal pristalicama princeze Diane. U interjvuu povodom svog 21. rođendana, Harry je rekao da je Camilla “divna žena koje je njegovog oca učinila veoma srećnim, što je i najvažnije”.

Izvor : Stuart C. Wilson-Getty/POOL supplied by Splash News / SplashNews.com / Splash / Profimedia

Istakao je da su je on i William zavoljeli i dodao je da je ona uvijek bila bliska njemu i Williamu i da nije zla maćeha.

Camilla je pojačala svoje napore da bude javno viđena i prihvaćena kao zakonita supruga budućeg suverena. Održala je bezbroj dobrotvornih nastupa i više puta je bila uz samu kraljicu na javnim događajima. U mjesecima i godinama koji su usljedile, čini se da se dogodilo gotovo nemoguće.

Vojvotkinja od Cornwalla je prihvaćena kao ravnopravni član kraljevske porodice i čini se da je javnost voli i poštuje.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar