Kanadski parlament usvojio prijedlog: Kineski tretman prema Ujgurima je genocid

Svijet 23. feb 202122:14
Podijeli:
Izvor: Shutterstock

Kanadski parlament usvojio je neobavezujući prijedlog u kome se navodi da kineski tretman ujgurske muslimanske manjine predstavlja genocid, stavljajući pritisak na liberalnog premijera Justina Trudeaua da postupi isto.

Donji dom kanadskog parlamenta je s 266 glasova usvojio prijedlog opozicione Konzervativne stranke. Trudeau i njegova vlada suzdržali su se od glasanja, iako su saveznici Liberala dali široku podršku prijedlogu u parlamentu.

Prijedlog je također dopunjen neposredno prije glasanja o pozivu Međunarodnom olimpijskom komitetu da otkaže Zimsku Olimpijadu u Pekingu u 2022. ukoliko se takav tretman nastavi.

Trudeauovi konzervativni suparnici vrše pritisak na njega da zauzme oštriji stav prema Kini. Nakon što je Kanada uhapsila finansijsku čelnicu Huaweija Meng Wanzhou u 2018. po američkoj potjernici, Kina je uhapsila dvoje Kanađana pod optužbama za špijuniranje, izazivajući međusobne napetosti koje još tinjaju.

Kina je žestoko kritikovana zbog uspostave kompleksa u Xinjiangu koje naziva “centrima za radnu obuku” kako bi suzbila ekstremizam i pružila ljudima nove vještine u, kako ih neki nazivaju, koncentracionim logorima. Peking negira optužbe o kršenjima ljudskih prava u Xinjiangu.

Pozivajući se na svjedočenja, dokumente i medijske izvještaje o kršenjima ljudskih prava Ujgura, konzervativni poslanik Michael Chong je izjavio: “Ovo više ne možemo tolerisati. Moramo to nazvati onim što zapravo i jeste – genocidom”.

Portparol kineskog ministarstva vanjskih poslova Wang Wenbin danas je izjavio da prijedlog “zanemaruje činjenice i zdrav razum”, dodajući da je Peking uložio “oštre pritužbe” Kanadi.

Cong Peiwu, kineski ambasador u Ottawi, negirao je optužbe o genocidu.

“Zapadne zemlje nisu u poziciji da kažu kakva je uopće situacija s ljudskim pravima u Kini. U Xinjhiangu uopće nema takozvanog genocida”,  izjavio je Cong u intervjuu prije glasanja, prenosi Reuters.

Komentari

Vaš komentar