“Katastrofa u Zaporižju nadmašila bi i Černobil”

Svijet 10. avg 202208:513 komentara
Podijeli:
Izvor: Reuters

Oštećenje nuklearne elektrane u Zaporižju izazvalo bi radioaktivno onečišćenje bez presedana, rekao je dužnosnik lokalne uprave.

Šef vojno-civilne uprave Energodar Alexander Volga kazao je da su prestali napadi na reaktore, ali da se nastavlja granatiranje istrošenog nuklearnog goriva u neposrednoj blizini bloka 6.

Ruski general prijeti bombardiranjem nuklearke: “Upozorili smo vas”

“Vlasti Energodara iznimno su uznemirene tim postupcima, jer bi oštećenje infrastrukture nuklearne stanice imalo posljedice neviđenih razmjera. Globalna katastrofa koja bi se mogla dogoditi daleko bi nadmašila posljedice nuklearnih katastrofa u Černobilu i Fukušimi u smislu radioaktivnog zagađanje”, rekao je Volga za TASS.

Podsjetimo, Ukrajina i Rusija međusobno se optužuju za napade na nuklearku u Zaporižju. Ruske snage preuzele su kontrolu nad nuklearkom još u ožujku 2022., a u postrojenju još uvijek radi ukrajinsko osoblje.

Posljednjih dana situacija se prilično zaoštrila, a glavni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grossi traži pristup nuklearki kako bi procijenio stanje.

U posljednjem izvješću o stanju u nuklearki Zaporižje, IAEA je objavio da su granatiranja zabilježena u subotu izazvala neka oštećenja, ali da dostupna mjerenja radijacije i dalje pokazuju normalne razine.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar