Kim rekao da se S. Koreja mora pripremiti i za dijalog i za sukob s Washingtonom

Svijet 18. jun. 202108:00
Podijeli:
Izvor: KCNA via REUTERS

Sjevernokorejski čelnik Kim Jong-un ocijeno je da se njegova zemlja mora pripremiti "i za dijalog i za sukob" sa Sjedinjenim Državama pod predsjedanjem Joea Bidena, izvijestila je u petak službena agencija KCNA.

Kim je “istaknuo da se zemlja mora pripremiti i za dijalog i za sukob, napose mora biti potpuno pripravna za sukob”, u govoru o strategiji prema Washingtonu u prigodi plenarne sjednice glavnog odbora stranke, navodi KCNA.

Sjevernokorejski vođa je “pozvao da se oštro i brzo odgovori na prilike koje se brzo mijenjaju te da se napori usredotoče na stabilno preuzimanje kontrole nad situacijom na Korejskom poluotoku”, dodaje službena agencija.

Američki predsjednik Joe Biden, kojega “neprijateljsku politiku” kritizira Pjongjang, ne isključuje mogućnost da se jednom sastane s Kim Jong-unom, ali ističe da to neće učiniti bez njegovih jasnih obećanja.

U svibnju je kritizirao odluku svog prethodnika Donalda Trumpa koji se dvaput sastao s “predsjednikom Kimom”, u Singapuru i u Hanoju, bez konkretnih rezultata. “Neću mu ponuditi međunarodno priznanje” bez ikakvih obveza s njegove strane, istaknuo je.

U toj je prigodi rekao da se “ne zavarava” da će biti lako uvjeriti Sjevernu Koreju da se odrekne svog nuklearnog arsenala, nakon razgovora u Bijeloj kući s južnokorejskim kolegom Moon Jae-inom.

“Ne zavaravamo se da će biti lako, nemamo baš nikakvih iluzija o tome. Posljednje četiri administracije nisu ostvarile cilj. To je nevjerojatno teška zadaća”, rekao je novinarima objavivši informaciju o tome da je iskusnog diplomata Sung Kima imenovao za posebnog izaslanika za Pjongjang.

Pregovori SAD-a i Sjeverne Koreje u zastoju su nakon neuspjeha drugog sastanka na vrhu na kojemu su sudjelovali Donald Trump i Kim Jong-un u Hanoju 2019.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar