Kina kaže da neće oklijevati da počne rat ako Tajvan proglasi nezavisnost

Svijet 10. jun 202217:10
Izvor: REUTERS/Caroline Chia

Kina neće oklijevati da pokrene rat ukoliko Tajvan proglasi nezavisnost, rekao je u Pekingu portparol Ministarstva odbrane poslije sastanka ministra odbrane i njegovog američkog kolege u Singapuru.

„Ako se neko usudi da odvoji Tajvan od Kine, kineska vojska neće ni trenutak oklijevati da pokrene rat, kolika god da je cijena“, rekao je Vu Ćijan prenoseći izjavu ministra odbrane Vej Fengea tokom susreta s njegovim američkim kolegom Lyodom Austinom.

Dvojica ministara su se sukobila danas u Singapuru: Peking je obećao da će „razbiti“ svaki pokušaj Tajvana ka nezavisnosti, a Washington pozvao Kinu da prestane da destabilizuje to ostrvo sa samoupravom.

Na sastanku u Singapuru tokom bezbijednosnog foruma „Dijalog Šangrila“ američki ministar odbrane Austin rekao je svom kineskom kolegi Veju Fengeu da Peking treba da se „uzdrži“ od svake nove destabilizirajuće akcije prema Tajvanu, saopštio je Pentagon.

Prema kineskom Ministarstvu odbrane, Peking bi “razbio u hiljadu komadića” svaki plan za proglašenjem nezavisnosti Tajvana.

Kineski ministar se žalio svom američkom kolegi u Singapuru zbog američke prodaje najnovijeg paketa oružja Tajvanu i upozorio na mogući sukob oko tog ostrva s vlastitom samoupravom koje Kina smatra svojom teritorijom.

Vei Fenge je rekao da američka prodaja oružja Tajvanu “ozbiljno podriva kineski suverenitet i njene bezbijednosne interese”, prenijela je kineska televizija CCTV.

Tajvan se otcijepio od Kine tokom građanskog rata 1949. i Kina prijeti da će upotrebiti silu da pripoji ostrvo.

U najnovijem paketu oružja, procijenjenom na 120 miliona dolara, SAD su objavile u srijedu da prodaju dijelove za brodove za tajvansku Ratnu mornaricu.

Austin je naglasio potrebu da se razumno upravlja konkurencijom i održe otvorene linije komunikacije, prema saopštenju američkog ministarstva odbrane.

On je rekao da su SAD posvećene svojoj dugogodišnjoj politici prema Tajvanu, ponovo je potvrdio važnost mira i stabilnosti u toj oblasti i protivljenje jednostranim promjenama statusa quo, i pozvao Kinu da se uzdrži od daljih destabilizirajućih akcija prema Tajvanu, navelo je američko ministarstvo.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar