Kina odbacila optužbe NASA-e da želi da “preuzme Mjesec”

Svijet 04. jul 202214:03
Podijeli:
Izvor: Pixabay

Kineski zvaničnici su danas odbacili tvrdnje šefa Američke svemirske organizacije (NASA) koji je upozorio da bi Kina mogla pokušati da “preuzme” Mjesec kao dio njenog vojnog programa, javlja Reuters.

Kina je intenzivirala svoj svemirski program tokom protekle decenije s fokusom na istraživanje Mjeseca. Kineska letjelica bez posade je prvi put sletjela na Mjesec 2013. godine i očekuje da će ta zemlja lansirati rakete dovoljno moćne da pošalju astronaute na Mjesec krajem ove decenije.

“Moramo biti veoma zabrinuti što Kina slijeće na Mjesec i govori: ‘Sada je naše, a vi se klonite'”, rekao je administrator NASA-e Bill Nelson njemačkom listu Bild u intervjuu objavljenom u subotu.

Kako navodi Reuters, direktor američke svemirske agencije rekao je da je kineski svemirski program vojni program i da je Kina ukrala ideje i tehnologiju od drugih.

“Ovo nije prvi put da je šef američke Nacionalne uprave za aeronautiku i svemir ignorirao činjenice i neodgovorno govorio o Kini”, rekao je Zhao Lijian, glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova.

“Američka strana je konstantno konstruisala klevetničku kampanju protiv normalnih i razumnih napora Kine u svemiru, a Kina se odlučno protivi takvim neodgovornim primjedbama”, dodao je on.

Podcrtao je da se Kina uvijek zalagala za izgradnju zajedničke budućnosti za čovječanstvo u svemiru i protivila se njegovom naoružavanju i bilo kakvoj utrci u naoružanju u svemiru, rekao je on.

NASA, u okviru svog programa Artemis, planira poslati misiju s posadom u orbitu Mjeseca 2024. Godine, te sletjeti s posadom u blizini južnog pola Mjeseca do 2025. Godine.

Kina planira poslati letjelice bez posade do južnog pola Mjeseca u toku ove decenije.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad