Kina se žali UN-u zbog satelita koje je lansirala kompanija Elona Muska

Svijet 28. dec. 202109:55
Podijeli:
Izvor: REUTERS/Mike Blake/File Photo

Kina je saopštila da je njena svemirska stanica u julu i oktobru ove godine morala primjeniti mjere za spriječavanje sudara sa satelitima koje je lansirala kompanija tehnološkog tajkuna Elona Muska, te je pozvala SAD na odgovornost, piše Guardian.

Peking je pozvao UN da podsjete SAD da se pridržavaju sporazuma koji reguliše svemir nakon što su se svemirski sateliti koje je lansirala svemirska kompanija SpaceX zamalo sudarili sa svemirskom stanicom Kine dva puta u protekloj godini.

“Kina traži od Generalnog sekretara Ujedinjenih nacija da proslijedi gore navedene informacije svim državama potpisnicama Sporazuma o svemiru“, navodi se u izveštaju koji je podnela njena stalna misija u Beču.

Dodaje se da države potpisnice moraju “nositi međunarodnu odgovornost” za nacionalne aktivnosti koje sprovode i vladina i nevladina tijela u svemiru.

Jonathan McDowell, astrofizičar iz Harvard-Smithsonian centra za astrofiziku, rekao je za Guardian da je “veoma neobično” da se zemlja žali putem “informativnog biltena”.

Kompanija SpaceX je lansirala više od 1.600 satelita u svemir u mreži pod nazivom Starlink i dobila je dozvolu od američke Federalne komisije za komunikacije da lansira do 12.000 satelita u svemir.

Sudari nisu rijetka pojava u svemiru, ali su se takvi incidenti povećali posljednjih godina zbog broja i brzine kojom se sateliti lansiraju, kaže McDowell, te dodaje da je Starlink veliki dio tok problema.

Ali je također dodao da je Kina odgovorna za mnogo otpada u svemiru.

“Također je pošteno reći da je američka svemirska stanica nekoliko puta u proteklih 10 godina morala izbjeći dijelove kineskog vojnog antisatelitskog testa iz 2007,” izjavio je on.

Incident je podsjetnik da je svijet ušao u “novu eru u svemiru”, rekao je astrofizičar, te dodao da je to posljedica “komercijalno dominiranog svemirskog doba.”

Guardian za sada nije dobio komentar iz kompanije SpaceX na ove tvrdnje.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

 

Komentari

Vaš komentar