Kina traži od UN članica da ne prisustvuju događaju vezanom uz Xinjiang

Svijet 08. maj 202107:244 komentara
Podijeli:
Izvor: STR / AFP

Kina je zatražila članice Ujedinjenih naroda (UN) da ne prisustvuju događaju koji idući tjedan planiraju organizirati Njemačka, SAD i Britanija o represiji nad ujgurskim muslimanima i drugim manjinama u kineskoj pokrajini Xinjiang, navodi se u bilješci koju je Reuters vidio u petak.

“To je politički motiviran događaj. Zahtijevamo od vaše misije da ne sudjeluje u tom protukineskom događaju”, stoji u bilješci kineske UN misije, s datumom 6. svibnja.

Organizatore tog događaja, koji uz nekoliko europskih država uključuju i Australiju i Kanadu, Kina optužuje da koriste “pitanja ljudskih prava kao političko sredstvo miješanja u kineske unutarnje tvari poput Xinjianga, kako bi stvorile podjele i nemire te poremetile kineski razvoj”.

“One su opsjednute izazivanjem sukoba s Kinom”, stoji u bilješci te se dodaje da “taj provokativni događaj može voditi samo još većoj konfrontaciji”.

Kineska misija pri UN-u nije odmah odgovorila na zahtjev za komentarom te bilješke.

Veleposlanici SAD-a, Njemačke i Britanije trebali bi govoriti na virtualnom UN događaju u srijedu, zajedno s izvršnim direktorom Human Right Watcha Kenom Rothom i generalnom tajnicom Amnesty Internationala Agnes Callamard.

Svrha tog događaja je raspraviti kako UN-ov sustav, članice i civilno društvo mogu poduprijeti i zagovarati ljudska prava pripadnika etničkih turskih zajednica u Xinjiangu, stoji u pozivnici za taj događaj.

Zapad i skupine za zaštitu ljudskih prava optužuju vlasti u kineskoj pokrajini Xinjiang da zatvaraju i muče Ujgure u kampovima, što SAD opisuje kao genocid. U siječnju je Washington zabranio uvoz pamučnih i proizvoda od rajčice iz Xinjianga zbog optužbi o prisilnom radu.

Beijing niječe te optužbe i opisuje kampove kao centre za stručno osposobljavanje za borbu protiv vjerskog ekstremizma.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar