Kozar: Od 1991. godine nije bilo većih pokreta vojske u Evropi kao sada

Dan uživo 25. jan. 202217:06 > 18:392 komentara
Podijeli:
Izvor: N1

Đuro Kozar, vojno-politički analitičar, za N1 je kazao da definitivno neće doći do rata između Rusije i Ukrajine.

“Stvara se neka histerija, kao da će armija Ruske Federacije svakog časa upasti na teritoriju Ukrajine. To se neće desiti”, istakao je.

Smatra da je predsjednik Rusije Vladimir Putin vrlo mudar političar i da si neće dozvoliti takav potez koji bi doveo Rusiju u bezizlaznu situaciju.

“Nije cilj Rusiji da ona ugrabi Ukrajinu kao ratni plijen, nego je Rusiji cilj da spriječi daljnje širenje NATO-a prema granicama Rusije. To je legitimni cilj”, kazao je.

Pojasnio je zašto je Rusija dovela vojsku na granicu sa Ukrajinom.

“Rusija sada na granicama prema Ukrajini demonstrira silu jer je dovela sto hiljada vojnika kopnene vojske, angažirala je brodove i borbene avione. Ona na taj način želi da pokaže snagu kako bi u dobru poziciju dovela svoju pregovaračku stranu kad budu dalje razgovarali o tome”, kazao je za N1, te dodao:

“Od 1991. godine, kada je rasformiran Sovjetski Savez, nije bilo većih pokreta vojske u Evropi kao što ih sada ima. Mi sad imamo kopnene vojske, zatim borbenih aviona i jurišnih helikoptera, ratnih brodova. To, naravno, stvara jednu opću nesigurnost kod Evropljana koji žele mir”.

Kozar navodi da je sada potrebno zaustaviti tenzije i stvoriti atmosferu za dalje pregovore.

“Ali koji neće biti ispitivanje snaga kao što je dosad bilo u Ženevi, Briselu i Beču, nego konkretna stvar šta traže i šta mogu dobiti”, kazao je Kozar gostujući u Danu uživo.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar