Kraljica u Edinburghu, Škotska traži drugi referendum o nezavisnosti

Svijet 29. jun 202217:02
Podijeli:
Izvor: Kraljica Elizabeth

Kraljica Elizabeta II danas je u škotskom glavnom gradu gdje se, između ostalog, susreće i sa šeficom škotske vlade, Nicolom Sturgeon, samo dan nakon što je Sturgeon objavila kandidaturu za drugi referendum o nezavisnosti ove zemlje.

Sturgeon je za novinare rekla da pravni argumenti o novom glasanju “ne bi bili neophodni kada bi Boris Johnson i vlada Ujedinjenog Kraljevstva jednostavno poštovali demokratiju i dogovorili proces stavljanja referenduma izvan pravne sumnje”.

Nicola Sturgeon je na jučerašnjoj parlamentarnoj sjedinici rekla da će parlament Škotske objaviti Prijedlog zakona o referendumu o nezavisnosti sa planiranim datumom za glasanje o nezavisnosti 19. oktobra 2023. godine.

Ona je izjavila da će opšti izbori biti de facto referendum ako legalni referendum bude blokiran. Sturgeon je najavila da će pisati britanskom premijeru Borisu Johnsonu kako bi zatražila dozvolu za održavanje konsultativnog referenduma, rekavši da je od vitalnog značaja da glasanje bude legalno. Ona je rekla da će to pitanje biti proslijeđeno Vrhovnom sudu Velike Britanije.

Birači u Škotskoj, koja ima oko 5,5 miliona stanovnika, odbacili su nezavisnost 2014. godine, ali škotska poluautonomna vlada kaže da odlazak Velike Britanije iz Evropske unije, kojem se protivila većina Škota, znači da se pitanje mora staviti na drugo glasanje. Johnson i njegova vladajuća Konzervativna partija, koja je u opoziciji u Škotskoj, snažno se protive referendumu, rekavši da je to pitanje riješeno 2014. godine kada su Škoti glasali protiv nezavisnosti sa 55 prema 45 posto.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar