“Kuća puna života pretvorila se u groblje”

Svijet 30. sep. 202113:061 komentar
Podijeli:
Izvor: REUTERS/Mohammad Ismail

Svaki dan u posljednjih mjesec dana sedmogodišnja Hada postavlja isto pitanje ocu, 'gdje mi je sestra i kad će se vratiti kući'. Ne sluti tragičan odgovor da se sestra Malika više neće vratiti.

Malika je život izgubila u napadu američke bespilotne letjelice, u dvorištu porodične kuće u Kabulu 29. augusta, skupa sa još devet rođaka od kojih je šestero djece.

Američka vojska je priznala “tragičnu grešku”, navodeći da su od svih deset ubijenih bili civili i da niko nije bio povezan s terorističkom grupom ISIS-K, kako su isprva tvrdili.

Na ročištu o povlačenju iz Afganistana, koje je održano u srijedu, general Frank McKenzie, komandant Centralne komande SAD-a (CENTCOM), je kazao kako je vojska znala da su u napadu pogođeni civili već četiri-pet sati nakon napada, a da su kroz nekoliko dana znali i da su pogodili pogrešan cilj, piše CNN.

Ovo svjedočenje se ne poklapa sa ranijim informacijama koje je CNN-u dostavio američki vojni dužnosnik skoro dvije sedmice nakon napada, a koje govore da postoji “razumna sigurnost” da je u napadu ubijen najmanje jedan posrednik ISIS-K.

McKenzie je prethodno izrazio duboko saučešće te dodao kako SAD istražuje mogućnost financijsku nadoknadu porodicama.

Međutim, mjesec dana nakon nesreće, Malikin otac Emal Ahmadi kaže kako ih još nisu kontaktirali ispred američke vojske, niti ponudili nadoknadu. Suočeni su s poteškoćama plaćanja hrane, odjeće i stanarine, a i u strahu su od odmazde zbog svojih veza sa SAD-om. Očajnički žele napustiti zemlju.

“SAD su samo pokazale svijetu da su nam se izvinili i ispunili svoju odgovornost. Ali ne znaju kroz šta prolazi moja porodica, šta smo bili i šta smo sada”, kaže Ahmadijeva sestra Rohina,

Razoren dom

Sedmicama nakon eksplozije projektila Hellfire, ožiljci na zidovima kuće porodice Ahmadi još su prisutni. Toyota Corolla koja je pripadala Zamarai Ahmadiju stoji na istom mjestu od trenutka kad je projektil pogodio i usmrtio njenog vlasnika. Dom je prazan otkad su se Ahmadijevi preselili na sigurnije mjesto u brdima iznad Kabula.

Napad ih je oštetio na više načina; veze ove porodice sa SAD-om zbog Zamaraijevih poslovnih odnosa su nadaleko poznate, a njegova smrt ostavila je ženu i djecu bez muža i oca u zemlji u kojoj žene ne mogu izlaziti u javnost bez muške pratnje.

Zamarai je bio glava šire porodice koja je živjela na istom prostoru, objašnjava mlađi brat, Emal, kojem je stariji brat bio poput oca.

“Sad sam, još jednom, opet izgubio oca. Ne znamo kako planirati i šta raditi, kako da krenemo naprijed. Nastavljamo život bez budućnosti”, dodaje ožalošćeni brat.

Sestra Rohina ističe kako, iako su priznali grešku, američka vojska ne može vratiti članove njihove porodice. “Kuća puna života pretvorila se u groblje”.

SAD kao novi dom Ahmadijevih

Čak i prije napada, porodica Ahmadi je aplicirala za vizu kako bi otputovali u SAD, za njih sigurnije mjesto. Nakon svega što se u međuvremenu dogodilo, odlazak je postao hitna potreba.

Neprofitna organizacija Nutrition and Education International, s bazom u Kaliforniji, za koju je radio Zamarai, podržala je porodicu i pomoć pri unajmljivanju nove kuće, potvrdio je njegov šef koji je zbog sigurnosti otkrio samo srednje ime, Walid.

“Biće izuzetno teško za njegovu suprugu i kćerku da prežive u Afganistanu. Suočeni su sa veoma strašnom situacijom”, kazala je Sonia Kwon, viši savjetnik u ovoj organizaciji, dodavši da je porodici potreban novi početak te da se nada podršci američkih vlasti.

Ministar obrane Lloyd Austin kazao je na saslušanju u srijedu kako će SAD nastaviti komunikaciju s porodicom preko kanala State Departmenta.

“Ako žele napustiti zemlju, učinit ćemo sve moguće sigurno kako bismo im olakšali izlazak”, dodao je.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar