Mađarska: Ublažene epidemiološke mjere, skraćen policijski čas

Svijet 07. apr. 202118:09
Podijeli:
Izvor: ATTILA KISBENEDEK / AFP

Vlada Mađarske je u srijedu ublažila epidemiološke mjere, iako je dio ljekara i medicinskih stručnjaka pozivao na oprez zbog rekordnog broja smrtnih slučajeva povezanih sa koronavirusom.

Poslovni subjekti koji su bila zatvoreni od početka marta ponovno mogu da rade uz ograničenje broja kupaca odnosno klijenata. Premijer Mađarske Viktor Orban najavio je ukidanje mjera zaključavanja kasno u utorak, nakon što je prve doze vakcina protiv COVID-a primilo 2,5 miliona stanovnika. Ova odluka došla je u vrijeme novog rekordnog broja smrtnih slučajeva, jer je u srijedu preminulo 311 osoba pozitivnih na koronavirus.

“Virus je vodio rat protiv nas, a jedino oružje koje obećava pobjedu su vakcine”, rekao je Orban najavljujući popuštanje epidemioloških mjera.

Uz ponovno otvaranje, trgovine umjesto do 19 moći će da rade do 21.30 sati, a policijski čas koji je na snazi ​​od novembra umjesto u 20 počinje u 22 sata.

Restorani i barovi ostali su ograničeni na šaltersku prodaju i dostavu, dok hoteli ostaju zatvoreni.

Mađarska je vakcinisala više od četvrtine od oko 10 miliona stanovnika i druga je po procentu vakcinisanog stanovništva u Evropskoj uniji.

Zbog brzog širenja britanske varijante koronavirusa posljednjih sedmica Mađarska je među zemljama sa najvišom stopom zaraze u Evropi, dok je u svijetu na trećem mjestu po stopi smrtnosti na milion stanovnika.

Komentari

Vaš komentar