Među najstrožijima u svijetu: Svi radnici u Italiji moraju imati covid potvrdu

Svijet 16. sep. 202119:32
Podijeli:
Izvor: AFP

Italijanska vlada usvojila je u četvrtak jedne od najstrožijih covid mjera u svijetu, obavezavši sve radnike javnog i privatnog sektora da imaju potvrdu o vakcinisanju, negativni test na koronavirus ili potvrdu da su se nedavno oporavili od infekcije.

Odluka je donesena na sjednici vlade i treba stupiti na snagu 15. oktobra.

Cilj tog poteza je uvjeriti ljude da se vakcinišu i smanje zarazu u jednoj od najpogođenijih zemalja pandemijom.

Radnik koji neće moći predočiti valjani zdravstveni certifikat bit će suspendiran bez plate, ali ne može dobiti otkaz. Oni koji ignorišu uredbu i dolaze na posao bez covid potvrde dobit će kaznu između 600 i 1.500 eura, piše Reuters koji je imao uvid u nacrt mjera.

Iako su neke zemlje EU-a naredile zdravstvenim radnicima da se moraju vakcinisati, nijedna dosad prije Italije nije odredila da je covid certifikat obavezan za sve radnike.

Ideja covid potvrde inicijalno se odnosila na putovanja, ali je Italija vrlo brzo krenula primjenjivati je i za mjesta poput muzeja, teretana i unutrašnjih dijelova restorana.

Iako je posljednjih sedmica bilo protesta protiv tih mjera, većina političkih stranaka kao i glavna udruženja poslodavaca poduprle su ih, u nadi da neće biti daljnjih zatvaranja ekonomije.

Vođe sindikata manje su skloni novim restrikcijama i smatraju da oni koji se ne žele vakcinisati moraju testiranja dobiti besplatno kako bi mogli doći na posao.

Italija, nakon Velike Britanije, ima najviše umrlih u Evropi koji su bili pozitivni na koronavirus, njih više od 130.000 od početka pandemije.

Oko 74 posto od 60 miliona ljudi dobilo je barem prvu dozu, a oko 68 posto je u potpunosti vakcinisano.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar